Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, bankalara yönelik soruşturmada gerekçeli kararın açıklanmasının 2-3 ay sürebileceğini ancak konunun önemine istinaden bunu en kısa sürede hazırlamaya çalışacaklarını bildirdi.

Kaldırımcı, Rekabet Kurumu'nun 16. yıldönümü dolayısıyla JW Marriott Otel'de düzenlenen toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine, Rekabet Kurulu'nun bankalara yönelik kararının yargıya açık olduğunu hatırlatan Kaldırımcı, bankaların bu konuda dava açabileceklerini söyledi.

Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu, hukuk düzeninin etkin olması için çaba gösterdiklerini anlatan Kaldırımcı, ''İlk defa böyle bir sektörde soruşturma açılmadı. Bu ikinci soruşturma bu ama cirolar büyük olduğu için, cezanın da büyük olması gibi bir sonuç doğurdu'' dedi.

Kurul'un oybirliği ile karar almadığını, kurul üyelerinin farklı görüşlerinin bulunduğunu hatırlatan Kaldırımcı, detayların gerekçeli kararda yer alacağını bildirdi.

Gerekçeli kararın ne zaman çıkacağına ilişkin soruya da Kaldırımcı, bunun 2-3 ay sürebileceğini ancak konunun önemine istinaden en kısa sürede gerekçeli kararın hazırlanacağını söyledi.

Bir kamu kurumu olarak verdikleri bu karara (doğru-yanlış) değerlendirmelerinin yapılabileceğini ifade eden Kaldırımcı, ''Biz doğru olduğu düşüncesi kanaatiyle karar verdik. Tabiki kararımız yargı yoluna açık. Müsterih olmak lazım'' diye konuştu.

Bütün bu çalışmaların Türk toplumunda, uzun vadede rekabetçi yaklaşımın ve rekabet hukukunun kurumsallaşmasında adımlar olarak görülebileceğini anlatan Kaldırımcı, uzun vadede Türkiye ekonomisinin daha sağlıklı bir yapıda olacağını belirtti.

''Bankalara, bu kararı vatandaşlara yansıtmaları durumunda yeni cezalar gelebilir mi?'' şeklindeki soruya da Kaldırımcı, böyle bir düşüncenin yanlış olduğu yanıtını verdi. Kaldırımcı, ''Müeyyide, istismar edilmemek durumunda. Vatandaşların gözü önünde bir kısım istenmedik davranışlar ortaya çıkarsa, yine müdahil olunacaktır, kanunun verdiği sorumluluk bunu gerektirir'' değerlendirmesinde bulundu.