Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dünyanın en büyük tahvil fonu Pimco CEO'su Mohamed El Erian, Fed'in rekor parasal teşvik stratejisinin Meksika'dan Japonya'ya bir çok ülkede merkez bankalarını aynı şeyi yapmaya zorladığını belirtti.

Fed'in "yapmacık düşük" gösterge faiz oranının bazı Dövizlere yukarı yönlü baskı uyguladığını belirten El Erian, bunun  da o ülkelerin rekabet güçlerini tehdit ettiğini sözlerine ekledi. El Erian, "Nihayetinde, Meksika, Brezilya, Kore, Japonya, bunların hepsi aynı şeyi yapmaya zorlandı" dedi.

ABD merkez bankası faiz oranını Aralık 2008'den bu yana sıfıra yakın tutarken, ekonomik toparlanmayı hızlandırmak ve yüzde 7.7'lik işsizlik oranını indirebilmek için 3. tur parasal genişleme stratejisi uyguladı.

El Erian, Fed'in aylık 85 milyar dolarlık varlık alımının etkilerinin şu an "çok izole" olduğunu ve finansal piyasaların iyi durumda olduğunu belirterek, uzun vadede ise "sık görülmeyen bir bilinmezlik" olduğu uyarısını yaptı.

Standard & Poor's 500 Endeksi dün gerçekleştirdiği yükselişle tarihi zirvesinin 2 puan kadar yakınına geldi. Endeks 2009 yılında gördüğü dip noktanın ise iki katından fazla yükselmiş durumda.