Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD hisseleri, tahvilleri ve diğer finansal varlıklarına olan uluslararası talep Ocak ayında beklenenden daha az yükselirken, Avrupa ekonomisinin borç krizinden yavaş yavaş çıktığına dair güvenin arttığını gösterdi.

Uzun vadeli finansal varlıkların net alımı Ocak ayı boyunca 25.7 milyar dolar olarak gerçekleşirken, bu rakam Aralık ayında 64.2 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Bloomberg tarafından görüşleri alınan ekonomistler, Ocak ayında ABD varlıklarına yönelik yabancı alımının 40 milyar dolar civarında gerçekleşeceği tahmininde bulunmuşlardı.

New York'ta bulunan Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. şef finansal ekonomisti Chris Rupkey, "Euro borç krizinin artık dünya piyasalarını aşağı çekmemesiyle güvenli liman ihtiyaçları az da olsa düştü ama ABD ekonomik büyüme yarışını kazanıyor ve bu da sermayeyi cezbediyor" ifadelerini kullandı.

Avrupa hisseleri bu hafta bölge liderlerinin Brüksel'de 2 günlük bir toplantı için buluşmasıyla 5 yılın zirvesine çıktı. Avrupa Birliği liderleri yaptıkları yazılı bir açıklamada Fransa, İspanya ve Portekiz'e bütçe açıklarını düşürmek için biraz daha zaman tanıyabileceklerini söylediler.