Gelişen piyasa hisselerin üç ayın dibinde
Gelişen piyasa hisse senetleri, Kıbrıs'ta banka hesaplarına vergi getirilmesinden olumsuz etkileniyor (16:05'te güncellendi)
(16:05'te güncellendi)
Gelişen piyasa hisse senetleri, Avrupa'da Güney Kıbrıs'ın kurtarılmasının, dünyanın en büyük ikinci ekonomi blokunda krizin yeniden patlayacağı endişelerini derinleştirmesinin ardından, Rusya hisselerinin öncülüğünde son üç ayın en düşük seviyesine inerken, gelişen ülke para birimleri değer kaybettii ve borçlanma maliyetleri yükseldi.
Rusya'nın en büyük ikinci bankası VTB Group, son 10 ayın en hızlı düşüşüne yönlendi. Dünyanın en büyük demir cevheri üreticisi Vale SA, emtia fiyatlarındaki düşüşün etkisi ile değer kaybını ikinci güne taşıdı. Satışlarının en az yüzde 17'sini Avrupa'da gerçekleştiren Samsung Electronics Co. ve Hyundai Merchant Marine Co., Seul'deki işlemlerde, yüzde 2'nin üzerinde değer kayıpları yaşadı. Rus rublesi dolar karşısında bu yılın en düşük seviyesine inerken, Macaristan forinti son 14 ayın en düşük seviyesine geriledi.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.4 düşerek, Londra saati ile 13:33'te, 1,027.81 puana indi ve düşüşünü altıncı güne genişletti. Euro Bölgesi maliye bakanları, 16 Mart'ta, Güney Kıbrıs'ın kurtarılmasının maliyetini, daha önce görülmemiş bir şekilde, Kıbrıs bankalarında hesapları olanlara yükleme konusunda anlaşmaya vardı. Güney Kıbrıs'ta kayıtlı şirketlere verilen krediler de dahil, Rusya'nın Kıbrıs'taki pozisyonları, Moody’s Investors Service'e göre, 60 milyar dolar civarında. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki 21 ülke, Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, dış satımının yaklaşık yüzde 26'sını Avrupa Birliği'ne yapıyor.
Bangkok'da Asset Plus Fund Management Co. fon yöneticisi Budsares Yunniyom, "Avrupa'nın borç sorunu yeniden su yüzüne çıktı ve yatırımcıları tedirgin ediyor," dedi ve "Kıbrıs krizi, Bazı Avrupa ülkelerindeki çözüme kavuşturulmamış sorunların ortaya çıkmasına neden oldu" değerlendirmesinde bulundu.
(16:05'te güncellendi)