KKTC/Tatar: Paket kabul edilmezse G. Kıbrıs batar
KKTC Maliye Bakanı Tatar, "Tedbirleri içeren paket, GKRK parlamentosunda kabul edilmediği takdirde, Güney Kıbrıs resmen batacak" dedi
KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, Euro Grubu'nun Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRK) ekonomisi için aldığı kurtarma paketine kararına ilişkin, ''Tedbirleri içeren paket, GKRK parlamentosunda kabul edilmediği takdirde, Güney Kıbrıs resmen batacak, büyük bir felaketin eşiğine gelecek ve halk bankalara saldıracak'' dedi.
Avro Grubu'nun Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRK) için mutabakata vardığı kredi anlaşmasını AA muhabirine değerlendiren Ersin Tatar, Rum Kesimi'nin yeni lideri Nikos Anastasiadis'in göreve geldikten sonra ilk icraatının AB'nin Rum bankalarındaki mevduat hesaplarına getirilen vergi yükümlülüğünü kabul etmek olduğunu söyledi.
Tedbirleri içeren paketin Rum Parlamentosu'nda kabul edilmediği takdirde Güney Kıbrıs'ın resmen batacağını, büyük bir felaketin eşiğine geleceğini ve halkın bankalara saldıracağını öne süren Tatar, bu kararın tüm tartışmalara rağmen henüz geçmediğini hatırlattı.
-"İş Anastasiadis'in istifasına kadar gidebilir"-
KKTC Maliye Bakanı Tatar, Avro Grubu'nun kararının kendi başına yeterli olmadığını belirterek, ''kararın yürürlüğe girebilmesi için yasa gereklidir. Bu yasa da henüz parlamentodan geçmemiştir. Hangi partiler yasaya 'evet' diyecek, hangi partiler 'hayır' diyecek belli değil. Bu yasa geçmezse bu iş Anastasiadis'in istifasına kadar gidebilir'' diye konuştu.
GKRK'nin yıllık Gayri Safi Milli Hasılasının (GSMH) 17 milyar avro olduğunu dile getiren Tatar, Avro Grubu'nun Güney Kıbrıs'ın GSMH'nın 3'te biri büyüklüğünde 6 milyar Avro gibi çok büyük bir tedbir paketi uyguladığına işaret etti.
-"Yola şımarıklıkla devam ederseniz, başınıza bunlar gelir"
''Kararla birlikte AB, Güney Kıbrıs bankalarında bulunan Rus paralarına da tedbir aldı'' diyen Tatar, ''Almanya, Rus paralarının Güney Kıbrıs'ta aklanmasından dolayı son derece rahatsız. Alman hükümetinin; 'biz neden bu kadar kendi bütçemizden Güney Kıbrıs'a para aktarıyoruz?' şeklinde açıklamaları oldu'' diye konuştu. Bakan Tatar, şunları söyledi:
''Rusların Güney Kıbrıs'ı vergi cenneti olarak görmelerine AB hoş bakmıyor. AB kuralları içerisinde böyle bir duruma yer yok. Bu tedbirler alınırken Güney Kıbrıs'ta faizden alınacak stopaj da yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkarılacak. Bunun yanında kurumlar vergisinin yüzde 10'dan 12,5'e artırılması da bu paket içerisinde yer alacak. Artık Güney Kıbrıs bir vergi cenneti, bir kara para aklama cenneti olarak yoluna devam edemeyecek. Çünkü AB içerisinde herşey açıktır, şeffaftır, nettir, eşitlik ilkesine bağlıdır. Onların birlik içerisinde bir takım kuralları vardır. AB, birlik içerisinde olan bir ülkenin dışarıdan gelen ve aklanmak için kullanılan paranın haksız rekabette kullanılmasını kabul etmiyor.''
Yunanistan'ın ekonomik durumunun Güney Kıbrıs'tan çok daha kötü olduğunu söyleyen Tatar, ''Zamanında bir takım tedbirleri almazsanız, yola ''şımarıklıkla'' devam ederseniz, başınıza bunlar gelir. Bunlardan herkesin ders çıkartması gerekir'' ifadelerini kullandı.
-KKTC'de, GKRK'nin aksine güven ve istikrar var-
KKTC'nin Güney Kıbrıs'ta yaşanan ekonomik gelişmelerin aksine kendi tedbirlerini aldığını ifade eden Maliye Bakanı Tatar, KKTC'nin son yıllarda Türkiye ile uyguladığı ekonomik işbirliği protokollerinde turizm, eğitim ve tarım alanlarında çok önemli projeleri hayata geçirdiğini söyledi.
Tatar, KKTC'de, Rum Kesimi'nin aksine güven ve istikrar ortamı olduğuna vurgu yaparak, ''KKTC'de son yıllarda hem reel ekonomide, hem bankacılık sektöründe, hem de finans alanında bir takım iyileştirilmeler oldu'' dedi.
Güney Kıbrıs'ta yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bazı yabancıların Kuzey Kıbrıs'a gelerek, yatırım yapabileceklerini kaydeden Tatar, şunları söyledi:
''Bu durum, Güney Kıbrıs'taki bankalarda hesabı olanların zaman içinde KKTC'ye gelip hesap açmalarına neden olacaktır. KKTC'nin Türkiye Cumhuriyeti ile yaptığı çeşitli çalışmalarla daha istikrarlı, daha güvenilir ve daha iyi noktaya geleceğine yürekten inanıyorum. Güney Kıbrıs'taki olumsuz tablo bizi de kötü yönde etkileyebilir. Türkiye'nin bölgede büyük bir güç haline gelmesi KKTC'nin adada rekabet edebilirliğini daha da arttırdı. Bu, gelecekte uluslararası kuruluşların daha güvenilir olan KKTC'yi seçmesine neden olacaktır. KKTC, bu coğrafyada daha ön plana çıkacaktır.''
AA