Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu sıralar Güney Kıbrıs'ın kurtarma paketi ile başı dertte olan Euro Bölgesi'nde imalat ve hizmet üretimi Mart'ta ekonomistlerin beklentisinin üzerinde daralarak, bölge ekonomisinin resesyondan çıkmakta zorlandığına yönelik sinyallere yeni bir ekleme daha yaptı.

Londra'daki Markit Economics'in verilerine göre Euro Bölgesi bileşik satın alma yöneticileri PMI endeksi Şubat'taki 47.9 puandan Mart'ta 46.5 puana geriledi. Bloomberg anketine katışan 23 ekonomistin medyan tahmini, bileşik PMI endeksinin 48.2 puana çıkacağı yönündeydi.

Capital Economics Ltd.'ın Avrupa ekonomisti Ben May, ekonominin ilk çeyrekteki kadar sert bir şekilde daralmasını beklemediklerini, ancak şu an en büyük meselenin Güney Kıbrıs olduğunu söyleyerek, "Avrupa ekonomisi hâlen çok kırılgan, ancak önümüzdeki aylarda toparlanmaya geçmek için fazla oyalanmayacak" dedi.

Bloomberg anketine katılan 24 ekonomisin medyan tahminlerine göre, Euro Bölgesi ekonomisi 5. çeyreğinde de  daralacak ve artı büyümeye geçmeden önce 2013'ün ilk çeyreğinde yüzde 0.1 daralacak. Avrupa Merkez Bankası ekonominin bu yıl yüzde 0.5 daralacağını öngörüyor.

AMB Başkanı Mario Draghi bu ayın başlarında Euro Bölgesi'nin 4 yıl içindeki 2. resesyonundan 2013'ün ilerleyen zamanlarında kademeli olarak toparlanacağını söyledi. Ancak Güney Kıbrıs'taki bankaların iflası ve İtalya'daki siyasi çıkmaza ilişkin endişeler finansal piyasalarda çalkantıya neden olarak, güveni tehdit ediyor.