Advertisement
HABERLER ABONE OL

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'in İran'a yönelik askeri tehditlerini değerlendirerek, "Siyonist rejim, düşmanlarımız arasında yer alacak çapta ve ölçekte değil. Onlar, bir hata yapacak olurlarsa İran, Tel Aviv ve Hayfa'yı yerle bir edecek" dedi.

Ayetullah Hamaney, İran'da yeni yılın başlaması dolayısıyla Meşhed'de halka hitaben yaptığı konuşmada, ABD ile ilişkiler, İsrail;in tehditleri, nükleer müzakereler ve İran'a yönelik uluslararası yaptırımlar gibi konularda açıklamalarda bulundu.

Hamaney, İran'ın nükleer silah edinmesi konusundaki endişesini sık sık dile getiren ve bunun önlenmesi için askeri yaptırımları öne süren İsrail ile ilgili olarak, "Siyonist rejim, düşmanlarımız arasında yer alacak çapta ve ölçekte değil. Onlar, bir hata yapacak olurlarsa İran, Tel Aviv ve Hayfa'yı yerle bir edecek" diye konuştu.

İran'ın dini lideri, ülkesine yönelik düşmanlıkların merkezinde ABD'nin olduğunu, İngiltere'nin de tamamlayıcı rol üstlendiğini söyledi.

Devlet televizyonu IRINN'den canlı yayınlanan konuşmada Hamaney, son bir yılın ağır ambargolar ve baskılar altında geçtiğini ancak halkın iradesinin tüm zorlukları yendiğini ve meydandan zaferle çıktığını vurguladı.

-"ABD'nin asıl amacı dünya kamuoyunu aldatmak"

Düşmanların, İran'a yönelik yaptırımları "Felç edici" olarak tanımladığına ve bu amaca ulaşmak için de her yola başvurduğuna değinen Hamaney, iç dinamiklerin harekete geçmesiyle yaptırımların etkisinin azaltılarak bir fırsata dönüştürüldüğünü kaydetti.
Hamaney, ABD'nin İran ile müzakere talebinde samimi olmadığını yineleyerek, "ABD'nin asıl amacı dünya kamuoyunu aldatmaktır" dedi.

Amerikalıların kendi görüşlerini kabul ettirmeyi müzakere olarak gördüğünü belirten Hamaney, mantık ve samimiyetten uzak bir müzakereyi reddettiklerini söyledi.
"ABD, İran halkına olan düşmanlığından vazgeçsin, çözüm yolu budur" diyen Hamaney, Washington yönetiminin 1979'daki İslam Devrimi'nden beri sürdürdüğü düşmanca politikaların bundan sonra da yenilgiye uğrayacağını bildirdi.

Ayetullah Hamaney, "İran halkına karşı komplo ve düşmanlıkların merkezinde ABD var. Aradan geçen 34 yıla rağmen düşman denildiğinde halkımızın aklına ABD geliyor" diye konuştu.

-İngiltere, tamamlayıcı rol oynuyor

İran dini lideri Hamaney, İngiltere'nin İran halkına karşı düşmanlık yaptığını belirterek, "İngiltere, bağımsız hareket etmiyor, ancak düşmanlıkta tamamlayıcı rol oynuyor" ifadesini kullandı.
Hamaney, nükleer enerji çalışmalarının da barışçıl olduğunu tekrarlayarak bu haklarının resmen tanınmasını istedi.

Birkaç ülkenin kendisini uluslararası toplum yerine koyarak İran;ın nükleer enerji faaliyetlerine karşı çıktığını öne süren Hamaney, dünyanın çoğunun barışçıl amaçlı nükleer enerji elde etme haklarını desteklediğini söyledi.

ABD'nin, nükleer müzakerelerden bir sonuç alınmasını istemediğini ileri süren Hamaney, Amerikalıların baskı ve tehdit için nükleer konuyu bir bahane olarak kullandıklarını iddia etti.

Hamaney, konuşmasının sonunda 14 Haziran;da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine değindi ve halkın seçimlere yüksek katılımının ülkenin egemenliği ve bağımsızlığı için önem arzettiğini söyledi.
"Düşmanların seçimlere gölge düşürme planları" olduğunu ileri süren Hamaney, halkın bir kez daha düşmanların plan ve emellerini boşa çıkaracağını ifade etti.

AA