Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bakır, dünyanın en büyük iki sanayi metalleri kullanıcısı ABD ve Çin'den gelen olumlu ekonomik verilerin talep görünümünü iyileştirmesinin ardından yükseldi ve haftalık kaybını azalttı.

Üç ay vadeli bakır kontraları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.9 yükselerek ton başına 7,649 dolara kadar çıktıktan sonra Tokyo saati ile 11:03'te 7,636.25 dolara geldi. Metal bu hafta yüzde 1.5 düştü. Mayıs vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında yüzde 0.5 yükselerek pound başına 3.4525 dolara çıktı. Temmuz vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.4 düşüşle 55,810 yuana (8,983 dolar) geriledi.

ABD'de dün açıklanan ikinci el konut satışları yüzde 0.8 artarak 4.98 milyon adede çıktı ve Kasım 2009'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. New York merkezli Conference Board'un açıkladığı veri ABD'nin güç kazanmakta olduğunu işaret ederken, HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in açıkladığı Çin imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Mart ayında sektörde daha hızlı bir genişlemeyi işaret etti.

Tokyo'da aracı kuruluş Fujitomi Co'nuın analisti Kazuhiko Saito, "ABD ve Çin'den gelen veriler bakıra destek oldu," dedi ve Almanya'da imalat sektöründeki beklenmedik daralma ve Avrupa borç krizine ilişkin endişelerin ise bakırdaki çıkışları sınırlayabileceğini sözlerine ekledi.

ABD, Londra ve Şanghay tarafından izlenen depolardaki bakır stokları bu yıl yüzde 45 artarak Kasım 2003'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.