Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Abu Dabi Emirliği Ulusal Enerji Şirketi TAQA yetkilileri, Afşin ilçesinde bilgilendirme toplantısı düzenledi.

TAQA Türkiye Temsilcisi Tom Teerlynck, Afşin Kaymakamlığı'nda düzenlenen toplantıda, şirketinin enerji sektöründe uluslararası alanda faaliyet gösterdiğini söyledi.

Türkiye'ye sadece ekonomik nedenlerle gelmediklerini ifade eden Teerlynck, şöyle konuştu:
''BAE ile Türkiye arasında iyi ilişkiler var. Her iki hükümet bu projeye büyük önem veriyor. Türkiye'de sadece bu yatırımla değil, hidroelektrik santralleri, rüzgar enerjisiyle de ilgileniyoruz. Ama en önemli yatırımımız bu olacak. En önemli hedefimiz bu projeye başlamak ve bitirmek.''

Söz konusu yatırım kapsamında ilk olarak Afşin-Elbistan B Termik Santrali'nin devrini alacaklarını anlatan Teerlynck, daha sonra ise C, D, E ve G termik santralini kurmak istediklerini dile getirdi.

-12 bin kişiye istihdam

Teerlynck, yatırımı EÜAŞ ile yapacaklarını ifade ederek, C termik santralinin fizibilite çalışmalarına başladıklarını söyledi. Santralin kurulu gücünün yaklaşık bin 400 megavat olacağını belirten Teerlynck, şunları kaydetti:
''Buradaki çalışmamız ise B termik santralini devraldıktan sonra başlayacak. İnşaata 2014'ün ikinci yarısında başlamayı düşünüyoruz. Bir santrali tamamlamak ve geliştirmek yaklaşık 4-5 yılımızı alacak. Her bir santralin inşaat aşamasında 4-5 bin kişi çalışacak. Üç santrali düşündüğümüzde 12-15 yılda sadece inşaatta 12 bin kişi istihdam edilecek. Bütün bu inşaat süreci bittikten sonra C, D, E ve G santrallerinde yan sanayi hariç yaklaşık 10 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanacak.''

Teerlynck, yatırımların maliyetinin yaklaşık 12 milyar dolar olacağını ve çevre konusuna önem verdiklerini belirterek, santralleri yaparken uluslararası çevre firmalarından faydalanacaklarını vurguladı.

Çalışma süresince Türkiye'deki yerli kaynakları sonuna kadar kullanacaklarını dile getiren Teerlynck, ''Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile temasımız sürüyor. Afşin-Elbistan bölgesindeki insanlardan ne alabiliriz, nasıl hizmet alabiliriz, bunları tartışmaya ve konuşmaya açığız. Bütün bunları yaparken buradaki halkla iç içe olmayı ve yapılacak çalışmaları önceden halka bilgi vererek ve hiçbir şeyi saklamadan yapacağız. Öncelikle burada yaşayanları mutlu edip başarılı olmak istiyoruz'' diye konuştu.

Türkiye ile BAE, EÜAŞ ve TAQA arasında 3 Ocak'ta, ''Afşin-Elbistan Bölgesinde Linyit Kömürü Madenciliği ve Elektrik Üretimi Alanında İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Anlaşma'' imzalanmıştı. Anlaşma kapsamında, bölgede 10-12 milyar dolarlık yatırım yapılması planlanıyor.

AA