Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Teşvik önlemlerinin genişletilmesinden yana olan Japonya Merkez Bankası'nın eski başkan yardımcısı Kazumasa Iwata, bankanın yeni başkanı Haruhiko Kuroda'nın 2015'e kadar yüzde 2 enflasyona ulaşamayacağını öngören ekonomistler arasına dahil oldu.

İki yıl içinde yüzde 2 enflasyona ulaşmanın "imkansız" olduğunu ileri süren Japonya Ekonomi Araştırmaları Merkezi Başkanı Iwata, ekonominin satış vergilerindeki artıştan ötürü yavaşlamasıyla, 5 yılda bile bu hedefe ulaşmanın "zor" olduğuna dikkat çekti.

Iwata'nın açıklamaları, Kuroda'nın daha fazla genişleme tedbiriyle Japon ekonomisini 15 yıldır devam eden deflasyondan kurtarıp kurtaramayacağına ilişkin şüphelere bir yenisini daha ekledi. Daha önce de Morgan Stanley'nin yönetim dışı başkanı Stephen Roach, Kuroda'nın planının işleyeceğinden emin olmadığını dile getirmişti. BOJ'un önümüzdeki haftaki toplantısında daha fazla teşvik ekleyeceği beklentisiyle yen 2. gününde de zayıflaması ve tahvil faizleri de 10 yılın en düşüğüne gerilerken, yatırımcılar arasında teşviklerin işe yarayabileceğine dair endişeler artıyor.

Yen bugün Tokyo saati ile 10:54 itibariyle dolar karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek 94.66 düzeyine geriledi ve yıl başından  bu yana kaydettiği düşüşü yüzde 9'a çıkardı. Nikkei 225 Endeksi büyük bir değişiklik kaydetmezken, 10 yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 0.525 ile Haziran 2003'ten bu yana en düşük düzeyine işaret etti.

Kuroda dün fiyatlardaki düşüşü sonlandırmak için ne gerekiyorsa yapma vaadinde bulunmuş ve ülkenin 2 yıl içinde yüzde 2 enflasyona ulaşacağını söylemişti. Kuroda BOJ'un daha uzun vadeli tahvil alımlarını değerlendirebileceğini ve tahvil alımlarına sınırlama getiren banknot kuralını kaldırabileceğini belirtmişti.