Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de konut fiyatları ve dayanıklı tüketim malı siparişlerinin beklenenden daha hızlı artış kaydetmesinin ardından Tokyo Borsası yükseldi. Öte yandan Topix Endeksi'ndeki hisselerinin çoğunun temettü hakkı olmadan işlem yapmasından ötürü kazançlar sınırlı oldu.

Satışlarının yüzde 27'sini Amerika'da yapan fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc. yüzde 0.9 yükseldi. Final Fantasy oyunlarının üreticisi Square Enix Holdings Co., kâr tahminini 13 milyar yen zarar olarak değiştirmesi üzerine yüzde 8.9 değer kaybetti. Daiei Inc., Aeon Co.'nun şirketteki hisselerini artırmak için iskontolu hisse alacağı haberi sonrasında Topix Endeksi'nde en sert düşüş kaydeden hisse oldu.

Topix Endeksi yüzde 0.2 kazançla 1,046.47 puandan kapanarak yüzde 0.2'e varan kayıplarını artıya çevirdi. Endeksteki 1,696 şirketin 1,330'u, bugün alınan hisseleri için yakın dönemde temettü ödemesi yapmayacak. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.2 artışla 12,493.79 puana yükseldi. Endeksteki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 34 altında seyretti.

Temettü sonrası fiyat düzenlemesinin Topix'ten 9 puan, Nikkei 225 Endeksi'nden de 100 yen çalmasından ötürü hisselerdeki kazançların sınırlı olduğunu belirten Toyota Asset Management Co.'nun baş stratejisti Masaru Hamasaki, ABD'de konut fiyatlarının istikrarlı bir şekilde arttığını ve bunun da talebin artacağı beklentisini desteklediğini, Japonya tarafında da ihracatçıların iyileşen kazanç beklentileriyle yükseldiğini söyledi.

Topix Endeksi, teşvik ve daha fazla parasal genişleme yanlısı Shinzo Abe'yi başbakanlığa taşıyan seçimlerin ilan edildiği  14 Kasım'dan bu yana yüzde 45 oranında ralli yaptı. Endeks defter değerinin 1.2 katından işlem görerek, hâlen defter değerinin 2.2 katından fiyatlanan Standard&Poor's 500 Endeksi ve 1.5 katından değerlenen Stoxx Europe 600 Endeksi'nin gerisinde seyrediyor.