Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de konut fiyatlarının 2006'dan bu yana en büyük sıçramasını yapması ve dayanıklı tüketim malı siparişlerinin beklentinin üzerinde gelmesi üzerine Asya Borsaları yükseldi. Japon hisselerinin kazançları, Topix Endeksi'ndeki şirketlerin yüzde 80'inin temettü hakkı olmadan işlem yapmasından ötürü sınırlı oldu.

Satışlarının büyük kısmını Kuzey Amerika'da gerçekleştiren elektronik üreticisi Techtronic Industries Co. yüzde 1.1 değerlendi. Çin'in en büyük 4. bankası Bank of China Ltd., beklenenden daha yüksek kâr büyümesi açıklaması üzerine yüzde 2 yükseldi. Japonya'nın en büyük 2. lastik üreticisi Sumitomo Rubber Industries Ltd., Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co.'nun şirketin hisselerinin notunu yükseltmesinin ardından yüzde 4.6 değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 artışla 135.86 puana çıktı. Endekste değer kaybeden her 4 hisseye karşılık 7 hisse değer kazandı. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 kazançla 473.89 puana yükseldi. Topix Endeksi büyük bir değişiklik kaydetmedi.

"Temettüsüz işlemler olmasaydı hisselerin daha büyük kazançlar görülürdü" yorumunda bulunan Resona Bank Ltd.'ın baş fon yöneticisi Koji Toda, bugün en iyi senaryonun ABD'den geldiğini, Avrupa'daki risklerin ise devam ettiğini söyledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bu yıl ABD'de ilerleme kaydeden ekonomik veriler ve Japonya'nın daha fazla teşvik uygulayacağı spekülasyonunun etkisiyle yüzde 4.8 yükseldi. Asya borsaları, tahmini kazançlarının 15 katından fiyatlanarak, 14.2 katından değerlenen Standard&Poor's 500 Endeksi ve 12.6 katından işlem gören Stoxx Europe 600 Endeksi'nin ilerisinde seyrediyor.