Advertisement
HABERLER ABONE OL

Baz metaller, ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri ve konut fiyatlarının beklenenden hızlı artmasının, dünyanın ikinci en büyük metal kullanıcısında talep görünümünü iyileştirmesinin ardından yükseldi.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.4 yükselerek ton başına 7,654 dolara kadar çıktıktan sonra, Şanghay saati ile 12:56'da 7,630 dolara geldi. Çinko yüzde 0.8 yükselerek ton başına 1,919.75 dolara kadar çıkarken, kurşun yüzde 0.5 değer kazanarak ton başına 2,142 dolara ulaştı.

ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri Şubat ayında Eylül'den bu yana en hızlı yükselişini gerçekletirirken, birinci el konut satışları 2008 yılından bu yana en iyi iki aylık döneminin ardından geriledi ve konut fiyatları Ocak ayında, Haziran 2006'dan bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi. Copper Development Association'a göre, konut sektör bakır talebinin yüzde 40'ını oluşturuyor.

New Century Futures Co. analisti Lu Minsu, "Şu anda bakır fiyatlarının daha da düşmesine neden olabilecek çok negatif haberler yok," dedi.

Dünyanın en büyük bakır üreticisi Şilili Codelco, Angamos limanındaki grevden dolayı nakliyat programını yeniden düzenlediğini açıkladı. Grev 16 Mart'ta başlamıştı.

Temmuz vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, fazla değişmeyerek ton başına 55,680 yuanda (8,963 dolar) kaldı. Mayıs vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 yükselerek pound başına 3.45 dolara çıktı.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd.'den emtia stratejisti Natalie Rampono, "Bakır fiyatlarında son dönemdeki geri çekilme ve rekor düzeydeki spekülatif short pozisyonlar, iyi bir alım fırsatı yaratıyor," dedi.

Commodity Futures Trading Commission'ın 2006 yılından başlayan verilerine göre, spekülatörler, ABD bakır kontratlarındaki net short pozisyon miktarını yüzde 53 artırarak rekor seviye olan 25,719 kontrata çıkardı.