Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'nın deflasyonu sonlandırmak için önümüzdeki haftaki toplantıdan itibaren teşvik telvik uygulayacağı tahminleri üzerine yen, önemli paraların çoğu karşısında zayıfladı.

Japon yeni Kuroda'nın dün yasakoyuculara 2 yıl içinde yüzde 2 enflasyona ulaşmak istediğini söylemesinin ardından yarın da parlamento önüne çıkmasının öncesinde değer kaybetti. Euro, Güney Kıbrıs'ın bankacılık krizinin yayılacağına ilişkin endişelerin, bölgede öne çıkmaya yeni başlayan güven ortamını bozmasıyla dolar karşısında 4 ayın en düşüğüne yalnızca yüzde 0.2 uzakta seyretti. Won, Kore yarımadasındaki çatışmaların Güney Kore hisselerinde satışa neden olmasıyla 3 gündür ilk kez değer kaybetti.

Traderların yen satma konusunda bir hayli rahat olduğunu ve bunun politika toplantısı sonrasında da değişmeyeceğini söyleyen Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd.'ın kıdemli Döviz ekonomistlerinden Kikuko Takeda, Kuroda'nın uzun vadede piyasa beklentilerini nasıl kontrol edeceğine odaklanacağını belirterek, bunun BOJ için daha zorlayıcı olabileceğine dikkat çekti.

Yen, dolar karşısında yüzde 0.3 değer kaybederek 94.76 seviyesine geriledi. Yen, dün de dolar karşısında yüzde 0.3 düşmüştü. Japon yeni, euro karşısında yüzde 0.2 zayıflayarak 121.74'e indi. Euro ise dolar karşısında yüzde 0.1 değer kaybederek 1.2849 düzeyine geri çekildi. Avrupa'nın ortak para birimi, euroya karşı dün 1.2829 seviyesinden 22 Kasım'dan bu yana en düşüğüne işaret etti.

Kuroda, dün parlamentonun alt kanadında yaptığı konuşmasında 2 yıl içinde yüzde 2 enflasyona ulaşmayı istediğini dile getirmişti.