Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonominin 13 yılın en düşük hızında büyüdüğü Çin'de en büyük bankaların kötü kredi oranları 2012'de düşerek, politika yapıcıların temerrütlerdeki artışı önlemiş olabileceğinin sinyalini verdi.

Çin'in piyasa değeri bakımından en büyük 3. bankası Agricultural Bank of China Ltd.'ın net geliri yzüde 19 artarken, kötü kredi oranı 2012'de yüzde 1.55'ten yüzde 1.33'e geriledi. Ülkenin en büyük 4. bankası Bank of China Ltd.'ın kârı yüzde 12 tırmandı; işlem görmeyen kredilerinin oranı ise yüzde 1'den yüzde 0.95'e geriledi.

Her iki bankanın da hisseleri, düşen kötü kredi oranlarının kazançların bu yıl temerrütlerden ötürü azalacağından endişelenen yatırımcıları sakinleştirmesiyle yükseldi. Çin'in bu çeyrekte yüzde 8.1 büyüyeceği tahmin ediliyor.

En büyük baskının geride kaldığını söyleyen Masterlink Securities Corp.'un analistlerinden Rainy Yuan, varlık kalitesindeki istikrarın korunduğunu belirtti.

Bank of China'nın hisseleri yüzde 2.8 değerlenerek 3.65 Hong Kong dolarına, Agricultural Bank'ınkiler ise yüzde 1.1 primlenerek 3.82 Hong Kong dolarına çıktı.