Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya tahvilleri, Demokrat Parti lideri Pier Luigi Bersani'nin, geçen ayki seçimlerden sonra ortaya çıkan kilitlenmeyi çözmeye yönelik geniş tabanlı bir koalisyon olasılığının olmadığını kaydetmesinin ardından değer kaybetti. beş yıl vadeli tahvillerin faizi son bir ayın en hızlı çıkışını gerçekleştirdi.

10 yıl vadeli İtalya tahvillerinin faizi, Hazine'nin bugünkü ihalede 6.91 milyar euroluk (8.84 milyar dolar) satış yaptığı ihalede talebin düşük olması ile birlikte, Haziran ayından bu yana ilk çeyrek dönem yükselişini daha da genişletti. İspanya ve Yunanistan tahvilleri de, yatırımcıların çevre Avrupa ülkeleri olarak adlandırılan ülkelerin tahvillerinden çıkmaları ile değer kaybetti. Almanya tahvilleri, Avrupa hükümetlerinin kıbrıs çözümününün diğer ülkeler için emsal teşkil etmeyeceğini kaydetmelerine karşın, değer kazandı ve bu hareketle birlikte, 10 yıl vadeli tahvillerin faizi son üç ayın en düşük seviyesine indi.

Londra'da Citigroup Inc. sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Jamie Searle, "Siyasi belirsizlik ve borçlanma ihalesine düşük talep İtalyan tahvillerine baskı oluşturdu," dedi ve "İhaleler güçlü değildi ve bu durum, İtalya tahvillerinin ihraç sonrası zorluk çekeceği anlamına geliyor. İtalyan faizleri ikinci çeyreğe girerken yukarı yönde hareket ediyor ve belirsizliğe çözüm bulunana dek bu durum sürebilir" şeklinde görüş bildirdi.

İtalya'nın 5 yıl vadeli tahvillerinin faizi 17 baz puan ya da 0.17 yüzde puanı yükselerek, Londra saati ile 13:09'da yüzde 3.51'e çıktı. Bu kağıdın faizi gün içinde 22 baz puan yükselerek 26 Şubat'tan bu yana en hızlı çıkışını gerçekleştirdi. Kasım 2017'de vadesi dolacak yüzde 3.5 faizli tahvillerin fiyatı 0.72 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 7.20 euro düşerek 100.085'e geriledi.

10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi 13 baz puan yükselerek yüzde 4.70'e çıktı. Bu kağıdın faizi geçen yılın sonuında yüzde 4.50 seviyesindeydi.