Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nin 3. büyük ekonomisi İtalya'da Şubat ayında yapılan seçimlerin ardından,  hükümeti kurmakla görevlendirilen merkez sol blok başbakan adayı Pierluigi Bersani'nin yürüttüğü görüşmelerden sonuç alınamadı.

Bölünmüş parlamentodan bir yanıt alamamasının ardından Bersani'nin İtalya'nın 1 aydır devam eden hükümet kurma sürecinde, azınlık yönetimi kurma mücadelesinde büyük ihtimalle havlu atacağı tahmin ediliyor.

Bersani, istişarelerinin 5. gününde, beraber koalisyon hükümeti kurmaya sıcak baktığı 5 Yıldız Hareketi yetkilileriyle bir araya geldi. Görüşmede hükümet kurulmasına yönelik bir sonuç elde edilemedi.

Bersani görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ''Ben, değişim şansı karşısında, mutlak şeffaflıkla acil ihtiyaçları, yapısal reformları sağlayacak güçlü bir hükümet kurulması için siyasi güçleri bir araya getirmeye çalıştım'' dedi.

Parlamenter güçlerden yarın kesin bir cevap beklediklerini aktaran Bersani, istişarelerinin sonuçlarını yarın Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'yı düşündüğünü ifade etti.

Görüşmelerini bitirmeden önce siyasi güçlerden gelebilecek cevapları bekleme konusunda esnek olacağını belirten Bersani kendisine ''hayır'' cevabı verenlerin aslında İtalya'ya ''hayır'' dediklerini savundu.

5 Yıldız Hareketi Senato Grup Başkanvekili Vito Crimi ise güvenoyu vermeyeceklerini yineledi.

''Asla, Demokrat Parti (PD) ismi altında veya üçüncü bir şahıs tarafından idare edilen bir hükümete güvenoyu vermeyeceğiz'' diyen Crimi, Cumhurbaşkanı Napolitano'nun başka bir isim bulması durumunda, tarihin farklı şekilde gelişebileceğini kaydetti.

Bu arada, Bersani liderliğindeki Demokrat Parti ile Vito Crimi ve Roberta Lombardi tarafından temsil edilen 5 Yıldız Hareketi arasındaki siyasi istişareler, ilk kez naklen yayınla ulusal kanallardan herkese açık bir şekilde gerçekleşti.

Finansal piyasalar geçtiğimiz ayki seçimlerin ardından hâlen ortadan kaldırılamamış olan belirsizliğe tepki vererek, İtalya'nın orta ve uzun vadeli tahvillerinin getirisini 20 baz puana tırmandırdı.

"Yönetimdeki görevimizi devretmek için sabırsızız" ifadeleriyle öne çıkan ülkenin teknokrat başbakanı Mario Monti ise Çarşamba günü, başbakanlık görevini talep etmedikleri, işlerin idaresini zorlaştıranın da siyasetin kendisi olduğunu dile getirdi.

Ülkede, geçen ay yapılan seçim sonrası merkez sol blok, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu sağlarken, Senato'da hükümet kurmak için gerekli çoğunluk sayısına ulaşamadığı için diğer siyasi oluşumlar, merkez sağ blok veya 5 Yıldız Hareketi ile koalisyon hükümeti kurması gerekiyor. Bu üç siyasi oluşumdan merkez sol blokun, merkez sağ ile, 5 Yıldız Hareketi'nin ise bu iki blokla da koalisyon hükümetine sıcak bakmaması, İtalya'yı hükümetsiz bırakıyor. Ülkede yakın zamanda yeniden sandıkların kurulacağı daha yüksek sesle dile getirilirken, bir teknokrat hükümet kurulması seçeneği de konuşulan senaryolar arasında.