Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi maliye bakanlarının 16 Mart'ta kurtarma paketinin ilk hâlini açıklamalarından bu yana kapalı olan Güney Kıbrıs bankaları bugün 2 haftadır ilk kez kapılarını yeniden açacak. Güney Kıbrıslı bankalar açılışlarında, nakit girişini sınırlayan yeni kurallar ile karşılaşacak.

Güney Kıbrıs Merkez Bankası'nın sermaye kontrolleri para çekimlerinin günlük 300 euro ile sınırlandırılması ve ülke dışına hesap transferlerine kısıtlamalar getirilmesini öngörüyor. Güney Kıbrıs Merkez Bankası denetleme birimi müdürü Yiangos Dimitriou, devlet televizyonundan yaptığı açıklamasıyla bankaların bugün öğle saatinde açılacağını ve yerel saat ile 18:00'de kapanacağını duyurdu.

Herkese sakin ve daha fazla sorun yaratmamak için "dikkatli" olmaları öğüdünde bulunan Dimitriou, "Bankalara akın edip para almaya çalışmanın bize bir faydası dokunmayacak. Ayrıca parayı nereye götüreceğiz?" yorumunda bulundu.

Güney Kıbrıslı bankalar 16 Mart'ta Avrupa Birliği'nin 10 milyar euroluk kurtarma paketinin faturasını tüm mevduat sahiplerine birden kesme planını sunduğu günden bu yana kapalı. Bu plan halkın protestoları ve siyasi isyanlara neden oldu. Ada ülkesi planın parlamentoda reddedilmesinin ardından AB ile ülkenin en büyük 2. bankası Cyprus Popular Bank Pcl'nin tasfiyesini ve teminatsız mevduat sahiplerinin daha fazla zarar yazmasını öngören başka bir anlaşma yaptı.

Güney Kıbrıs Maliye Bakanlığı, sermaye kontrollerinin 7 gün süreyle devrede olacağını açıklarken, Dimitriou, kontrollerin 4 gün uygulanacağını ve etkilerin günlük olarak değerlendirileceğini belirtti.