Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Avrupa'da borç krizinin derinleştiği endişesi ve dünyanın en büyük bakır kullanıcısı Çin'de hisse senedi fiyatlarındaki düşüşün talep görünümünü olumsuz etkilemesinin ardından, değer kaybını ikinci güne taşıdı.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.4 düşerek ton başına 7,577 dolara kadar indikten sonra, Şanghay saati ile 14:54'te 7,595 dolara geldi. 2008 yılından bu yana iki çeyrek üst üste düşüş göstermeyen bakır, geçen yılın son çeyreğindeki yüzde 3.3'lük düşüşün ardından bu yıl yüzde 4.2 geriledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service bugün, İrlanda ve Portekiz'in "çöp" seviyesindeki kredi notlarını teyit etti ve her iki ülkenin not görünümünün, Euro Bölgesi'nin "şoklara karşı kırılganlığının sürmesinden dolayı" negatif olduğunu kaydetti. Ulusalrarası yardım sonrası bu hafta temerrüte düşmekten kurtulan Bank of Cyprus, yaklaşık iki hafta kapalı kaldıktan sonra bugün müşterilerine kapılarını açıyor.

Şanghay'da Guotai Junan Futures Co. analisti Li Peng, "Yatırımcılar, Avrupa ve Çin'in durumunun kötüleşip kötüleşmeyeceği konusunda endişeli," dedi.

Çin'de hisse senetleri gösterge endeksi Şanghay Bileşik bugün, güney bölgesi kenti olan Shenzhen'in ikinci konut alımları için ön ödemeleri muhtemelen artıracağı ve orta ve batı bölgelerindeki kentlerin gelecek ay detaylı emlak kısıtlama politikaları açıklayabileceği yolunda yerel basında çıkan haber sonrası Şanghay Emlak Endeksi'ndeki yüzde 3.5'lik düşüşün etkisi ile kaybını yüzde 3'e kadar çıkardı.

Temmuz vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.4 düşerek ton başına 55,320 yuana (8,902 dolar) geriledi. Mayıs vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında yüzde 0.3'lük kayıpla pound başına 3.4325 dolara indi.

LME'de, aluminyum dün Kasım ayından bu yana en düşük seviyesine indikten sonra değer kazanırken, nikel düştü. Çinko, kurşun ve kalay fazla değişmedi.