Küresel piyasalarda günün özeti
BloombergHT.com tarafından gün boyu iç ve dış piyasalardan derlenen haber ve verilerin detaylarını sitemizde bulabilirsiniz
-İtalya'da hükümet kurulamadı
İtalya'da belirsizlikle sonuçlanan seçimlerin ardından hükümet kurma çabaları devam ederken, Pier Luigi Bersani, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya hükümeti kuramadığını bildirdi.
-Piyasalarda Güney Kıbrıs havası esiyor
Hisseler bugün ralli gerçekleştirerek Standard & Poor's 500 Endeksi'ni tarihi zirvesinin yukarısına taşırken, Güney Kıbrıs'ta bankaların tekrar açılmasıyla gevşeyen Avrupa borç krizi endişeleriyle euro dört ayın en düşük seviyesinden tekrar yükselişe geçti. Emtia yükseldi ve ABD hazine tahvilleri çok fazla değişiklik göstermedi.
S&P 500 Endeksi New York saatiyle 12:17 itibariyle yüzde 0.2 artış sergileyerek 1,565.26 puana çıktı Ekim 2007'de ulaştığı 1,565.15 puanlık rekoru yenilemiş oldu. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 artarken, euro yüzde 0.3 değer kazanarak 1.2816 dolar oldu. Alman tahvilleri 10 yıllık tahvil faizinin neredeyse 8 ayın en zayıf seviyesine düşmesinin ardından kazançlarını sildi. Yen diğer büyük para birimlerinin çoğu karşısında yükseliş kaydederken, Dolar Endeksi yüzde 0.3 kayıp yaşadı.
-İMKB, S&P'den moral buldu
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 endeksi, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin not artırımından aldığı destekle yükselişini devam ettirdi.
Endeks günü 1.058,80 puanlık yükselişle 85.253,95 puandan tamamlarken hisse senetleri ortalama yüzde 1,26 oranında değer kazandı. Güne S&P'nin Türkiye'nin notunu ''BB''den ''BB ''ya yükseltmesinin moraliyle başlayan İMKB'de, özellikle banka hisselerin ortalama yüzde 2'ye yaklaşan yükselişleriyle endeks 25 Ocak'tan beri gördüğü en yüksek seviye olan 85.477,82 puanı gördü.
-Altın 1,600 doların altına indi
Altın vadelileri Güney Kıbrıs bankalarının yeniden açılmasıyla 12 yılın en uzun çeyrek dönemlik düşüşüne doğru ilerlerken, Avrupa'daki borç krizinin daha kötüye gideceğine dair endişelerin hafiflemesi güvenli varlıklara talebi azalttı.
Haziran vadeli altının onsu New York saatiyle 11:25'te Comex piyasasında yüzde 0.6 düşerek 1,598.30 dolardan işlem gördü. İşlem hacmi ise bu raporun yazıldığı sırada 100 günlük ortalamanın yüzde 32 altında gerçekleşti.
Mayıs vadeli gümüşün onsu ise yüzde 0.6 değer kaybetti ve 28.435 dolardan işlem gördü.
-Gelişen piyasa hisseleri değer kaybetti
Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin'de refah yönetimi ürünleri üzerindeki yeni kısıtlamaların, banka karlarındaki büyümeyi ve ekonomiyi yavaşlatacağı endişesi ile değer kaybetti ve hisseler, 2008'den bu yanaki ilk çeyrek dönem düşüşünü daha da genişletti.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 düşerek, Londra saati ile 13:46'da 1,030.84 puana indi ve ilk çeyrekteki kaybını yüzde 2.3'e genişletti. Çin'de bankacılık regülatörü, bankalara, halka açık işlem görmeyen kredi varlıklarının müşteri fonlarına yatırıma sınırlama getirmelerini istedi. Devlet Konseyi ya da Kabine, dün yaptığı açıklamada, faizler ve yuan üzerindeki devlet kontrolünün azaltılması için adımlar atacağını duyurdu.
-ABD işsizlik başvuruları beklenenden çok yükseldi
ABD'de geçtiğimiz hafta beklenenden daha fazla işsizlik başvurusu gerçekleşirken, istihdam piyasasında son zamanlarda görülen ilerlemenin yavaşladığı sinyalini verdi.
İlk defa işsizlik başvurusunda bulunanların sayısı 23 Mart'ta biten hafta itibariyle 16,000 yükselerek 357,000'e ulaştı ve son 1 aydan biraz daha uzun bir sürenin zirvesine çıktı. Bloomberg anketine katılan 48 ekonomistin tahmin medyanı ise 340,000 olarak gerçekleşti. Daha az volatil olan 4 haftalık ortalama ise son 5 yılın en zayıf seviyesinden tekrar tırmanışa geçti.
-ABD 4. çeyrekte yüzde 0.4 büyüdü
ABD ekonomisi dördüncü çeyrekte daha önce beklenenden daha az yavaşlayarak firma harcamalarında artış olduğunu ve ticaret açığında yavaşlama olduğunu gösterdi.
Gayrısafi yurt içi hasıla (GSYH) yıllık yüzde 0.4 oranında büyürken, daha önceki tahmin yüzde 0.1 olarak gerçekleşmişti. Üçüncü çeyrek genişlemesi ise yüzde 3.1 olmuştu. 4. çeyrekte yaşanan bu yavaşlama 1972 yılından bu yana askeri harcamalarda en büyük düşüşten ve envanter derlemesinde yaşanan düşüşten kaynaklandı.