Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Deflasyonun devam etmesinin Japonya Merkez Bankası'nın yeni başkanı Haruhiko Kuroda'yı önümüzdeki haftaki para politikası toplantısında genişleme önlemlerini artırmaya teşvik edeceği düşüncesiyle yen, son 12 yılın en uzun süreli aylık kaybına işaret etti.

Kuroda'nın yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşma vaadi üzerine Japon yeni, dolar karşısında bu çeyrekte değer kaybetti. Japonya'nın tüketici fiyatları Şubat'ta  son 2.5 yılın en hızlı düşüşünü kaydetti. İtalya'nın başbakan arayışının devam etmesiyle euro, dolar karşısında zayıflayarak, kayıplarını genişletti. Avustralya doları, merkez bankasının önümüzdeki haftaki toplantısının öncesinde değerlendi.

İnsanların yendeki kısa pozisyonlarını yeniden düzenlediğini belirten Union Bank NA'nın traderlarından Kazuo Shirai, yenin uzun bir yol geldiğini ve zayıflamasının sürmesinin Kuroda'nın önümüzdeki haftaki toplantısına bağlı olduğunu söyledi.

Yen, bugün dolar karşısında 94.15'ten 94.07'ye yükseldi. Dolar karşısında 28 Şubat'tan bu yana yüzde 1.6 değer kaybeden yen, 2001'den bu yana en uzun süreli aylık kaybına işaret etmeye hazırlanıyor. Japon yeni, euro karşısında yüzde 0.2 primlenerek 120.45 seviyesine çıktı ve bu ayı yüzde 0.4 yukarıda tamamladı. Euro, dolar karşısında dün yüzde 0.3 güçlenerek 1.2816'dan kapanması sonrasında bugün 1.2804 düzeyine geri çekildi. Euro, dolar karşısında bu ay yüzde 1.9 aşağıda seyrediyor. Bugün Avrupa, ABD ve Asya'daki piyasaların büyük kısmı kapalı.

Japon yeni, dolar karşısında 31 Aralık'tan bu yana yüzde 7.8 değer kaybetti ve 1995'ten bu yana iki çeyrek üst üste en sert düşüşüne işaret ediyor. Euro, aynı dönemde yüzde 3 zayıfladı.