Advertisement
HABERLER ABONE OL

Petrol ihraç eden ülkeler birliği OPEC, Çin'in büyüyen rafineri kapasitesinin talepleri desteklemesi ve Amerika'nın hidrolik kırılmasının yabancı petrol ihtiyacını azaltmasıyla Asya ülkesinin, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olma sıfatını 2014'te ABD'den devralacağını açıkladı.

OPEC'in açıklamasına göre Çin'in ithalatı yıl sonu itibariyle günlük 6 milyon varili aşabilir. AD Enerji Bilgi Yönetimi'nin verilerine göre ABD'nin petrol ithalatı geçtiğimiz yıl yüzde 21 azaldı. OPEC, ABD'nin günlük petrol ithalatının 2014 itibariyle 6 milyon varilin altına düşebileceğini öngörüyor.

İnsanların bunu bu onyılın olumlu tarafı şeklinde beklemekte olduğunu anlatan Massachusetts eyaletinin Winchester kentindeki Stratejik Enerji ve Ekonomi Araştırmaları'nın müdürü Michael Lynch, "Çin'in başta ordu olmak üzere üst düzey liderlerinin enerji ithalat bağlılığı konusunda çok endişeleniyor. Bunun ne kadar yükseleceği bilinmez ama en azından öngörülebilir gelecekte artış sürecek" dedi.

OPEC, Çin'in petrol ithalatının Aralık'ta yüzde 1.3 artarak günlük 5.57 milyon varile çıktığını, ülkenin bu yılki yabancı petrol ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayabileceğini söyledi.

Yatay sondajlardaki ilerleme ve hidrolik kırılma sayesinde ABD geçtiğimiz yıl toplam enerji ihtiyacının yüzde 84'ünü kendi üretti. EIA'nın verilerine göre ABD'de yerel ham petrol üretimi geçtiğimiz ay günlük 7.159 milyon varile ulaşarak Temmuz 1992'den bu yana en yüksek düzeyine işaret etti.