Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:45'te güncellendi)

Londra'da dün "ayı piyasasına" giren gümüş, sanayi kesimi tüketiminin, "refah koruma" talebindeki düşüşü karşılayamayacağı endişesi ile son sekiz ayın en düşük seviyesine indi. Altın değer kaybetti.

Gümüş dün Londra'da, 4 Ekim'deki zirvesinin yüzde 20 altında kapandı ve bu yıl, altın, platin ve palladyuma göre daha kötü bir performans gösterdi. Metalin zirve seviyesinden yüzde 20 ve daha üzeri gevşemesi "ayı piyasası" olarak adlandırılıyor. U.S. Commodity Futures Trading Commission verilerine göre, hedge fonlarının altının kazancına yönelik bahisleri Ekim ayından bu yana yüzde 98 düştü.

Altın bu yıl, ABD ekonomisinin güç kazanmakta olduğuna yönelik güven ve bazı Fed politika yapıcılarının varlık alımlarının hızı konusunda farklı düşüncede olmasının etkisi ile düştü. Uuslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomik büyümenin 2012 yılındaki yüzde 3.2 seviyesinden 2013 yılında yüzde 3.5'e hızlanacağı tahmininde bulunmasına karşın, Euro Bölgesi ekonomisinde ikinci yılda da daralma öngörüyor. Washington merkezli Gümüş Enstitüsü'ne göre, gümüşün yaklaşık yüzde 53'ü, televizyondan pile kadar, sanayi ürünlerinin üretiminde kullanılıyor.

Londra'da UBS AG analisti Joni Teves, "İnsanların gümüşe sanayi metali olarak bakmaya başlaması için, daha güçlü ekonomik toparlanmaya ve sanayi talebinde artışa ihtiyaç var," dedi ve "Altının güvenli liman çekiciliğinin azaldığı dikkate alındığında, gümüşün de düşmesini bekleyebilirsiniz" yorumunda bulundu.

Spot gümüş yüzde 1.3 düşerek ons başına 26.9175 dolar ile 25 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, Londra saati ile 10:38'de 27.105 dolara geldi. Gümüş bu yıl yüzde 11 değer kaybetti. Mayıs vadeli gümüş kontratları, New York Comex piyasasında yüzde 0.8 düşerek ons başına 27.04 dolara indi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere gööre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 74 üzerindeydi.

-Altın da değer kaybediyor-

Altın Londra'da ons başına 1,563.68 dolar ile 8 Mart'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.5 kayıpla 1,568.45 dolara geldi. Metal 12 yıl üst üste yükseliş göstererek en az 90 yılın en uzun süreli rallisini gerçekelşetirdikten sonra bu yıl yüzde 6.4 geriledi.

Credit Suisse Group AG, bugünkü raporunda, küresel hükümet teşviklerin yeni bankacılık ve likidite krizi ihtimalini düşürdüğünü ve "refah koruma" ihtiyacını azalttığını kaydetti. Banka, 2013 yılı için, altın fiyat tahminini yüzde 9.2 düşürerek 1,580 dolara ve gümüş tahminini yüzde 11 indirerek 28.50 dolara çekti.

Londra ofisinden Tom Kendall'ın da aralarında bulunduğu Credit Suisse analistleri, raporlarında, "Gümüş, sanayi talebinden çok daha fazla pay almasına karşın, altındaki tahmin ettiğimiz yavaş düşüşün de muhtemelen baskısı altında kalacak" dedi.

Yatırımcılar, Bloomberg'in verilerine göre, exchange traded fonları (ETF) yoluyla 19,691.8 ton gümüşe sahip. Bu miktar, 18 Mart'ta ulaşılan rekorun yüzde 0.2 altında. Dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'taki altın miktarı, fonun internet sitesindeki verilere göre, dün 1,208.9 ton ile Temmuz 2011'den bu yana en düşük seviyesine indi.

Palladyum yüzde 0.4 düşerek ons başına 763.23 dolara indi ve bu yılki kazancını yüzde 8.4'e daralttı. Platin yüzde 0.6 kayıpla ons başına 1,563.50 dolara düştü ve bu yılki kazancını yüzde 1.5'e daralttı. Her iki metal de, motorlu araçların çere kirliliği kontrolünü sağlayan parçalarında ve mücevher amaçlı kullanılıyor.

(13:45'te güncellendi)