Advertisement
HABERLER ABONE OL

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Kore yarımadasındaki gelişmelere ilişkin, ''Tüm ulusal güvenlik ekibi bu konuya odaklandı'' dedi.

Kuzey Kore'nin ABD'ye yönelik tehditleri ve Güney Kore ile ''savaş durumuna'' girdiğini ilan etmesinin ardından nükleer tesisini tekrar açma kararı, ABD'de yakından takip ediliyor.

Carney, günlük basın toplantısında, nükleer tesisini açma kararıyla Kuzey Kore'nin kendi taahhütleriyle çelişir hale geldiğini, bunun aynı zamanda uluslararası yükümlülükleri ihlal etmek anlamı taşıdığını kaydetti.

Kuzey Kore'nin uluslararası taahhütlerine uyması ve nükleer silah arayışından vazgeçmesi gerektiğini vurgulayan Carney, konuyla ilgili bölgede müttefikleri Güney Kore ve Japonya ile yakından çalıştıklarını ve Kuzey Kore'nin provokatif faaliyetleri ve ''kavgacı retoriklerine'' karşı uygun önlemleri aldıklarını ifade etti.

Carney, Çin ve Rusya ile de Kuzey Kore'yi ''dizginlemeye'' teşvik etmek için düzenli görüştüklerini dile getirerek, ''Çin'in Kuzey Kore üzerindeki potansiyel etkisi herkes tarafından biliniyor. Geçmişte de söyledik, bugün de Çin'i, bu etkisini kullanmaya ve Kuzey Kore'nin davranışlarına etki etmeye çağırıyoruz'' diye konuştu.

ABD Başkanı Barack Obama'nın gelişmelerle ilgili düzenli bilgilendirildiğini belirten Carney, ''Tüm ulusal güvenlik ekibi bu konuya odaklandı ama şunu not etmek gerekir ki (Kuzey Kore'nin) retorikleri henüz eylemleriyle desteklenmedi'' ifadesini kullandı.

ABD, nükleer tesisini tekrar açma kararı alan Kuzey Kore'yi, uluslararası yükümlülüklerine uymaya çağırdı.
ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü George Little, basın toplantısında, Kuzey Kore'nin nükleer tesisini açma kararını açıklamasıyla kendi taahhütlerine zıt düştüğünü ve uluslararası yükümlülüklerini ihlal ettiğini söyledi.

''Bu kuzey Kore için bir seçim. Uluslararası yükümlülüklerine uyabilir ki bizim umduğumuz da bu veya farklı bir yol çizebilir'' diyen Little, ''doğru yolun'' Kore yarımadası için barış ve istikrar olduğunu kaydetti.

Little, Kuzey Kore'nin nükleer silah edinme arayışlarından vazgeçmesi ve uluslararası taahhütlerine riayet etmesi gerektiğini ifade ederek, ABD'nin, Kore yarımadasındaki tansiyonu düşürmeye çalıştığını dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland da günlük basın toplantısında, niyet açıklaması ile bunun gerçekleşmesi arasında katedilmesi gereken uzun bir yol olduğuna dikkati çekerek, ''Ama eğer bu tesisi tekrar kullanabilecek bir pozisyona ulaşırlarsa bu tabii ki ciddi alarm verici bir durum olur ama dediğim gibi, buradan oraya gitmek için daha çok yol var'' dedi.

Nuland da Kuzey Kore'yi bu konudaki uluslararası yükümlülüklerine uymaya çağırdı.

AA