Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kore yarımadasındaki gerilim, Malezya hisselerinin seçim endişeleriyle değer kaybetmesi ve emtia fiyatlarındaki düşüşün üreticileri aşağı çekmesiyle gelişen piyasalar endeksi 3. gününde de düştü.

Zhaojin Mining Industry Co. yüzde 4.6 değer kaybederek, metal şirketleri endeksini 7 ayın en düşüğüne taşıdı. YTL Corp., işlem hacimlerinin 30 günlük ortalamanın neredeyse 3 katına tırmanmasıyla FTSE Malezya Borsası KCLI Endeksi'ndeki yüzde 0.8 düşüşü izledi. Won, Kuzey Kore'nin Güney Koreli işçileri ortak yönetilen endüstriyel parka girişlerini engellemeleri üzerine 6 ayın en düşüğüne geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.2 kayıpla 1,027.19 puana inerek 1 haftanın en düşüğüne işaret etti. Malezya Başbakanı Najib Razak'ın seçimlerin öncesinde parlamentoyu feshetmesiyle Malezya hisseleri değer kaybetti ve volatilite tırmandı. Kuzey Kore'nin Şubat'ta nükleer silah patlatmasının ve ABD-Güney Kore ortaklığının Nisan'a kadar devam eden askeri kazılarının bölgeyi savaşın eşiğine getirdiğini söylemesiyle Kore yarımadasındaki gerilim tırmandı. S&P GSCI Endeksi'nde yer alan 24 ham madde dün yüzde 0.3 değer kaybederek 4. gününde de düşüş kaydetti.

Gelişen piyasa hisselerinin performansının emtia fiyatlarındaki düşüş ve yavaş fon akışlarının etkisiyle geride kaldığını belirten BNP Paribas Asset Management Co.'nun fon yöneticilerinden Chu Moon Sung, Kuzey Kore kaynaklı risklerin Güney Koreli varlıkları aşağı çekse de, bunun ülkeyi diğer gelişen piyasa varlıklarından ayrıştıracak bir etmen olmadığını söyledi.