Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:25'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, ABD'de özel sektör istihdam verisinin ekonomistlerin tahmininin altında artmasının ardından düştü ve dün son dört haftanın en hızlı rallisini yapan gösterge endeks, kazançlarının bir kısmını geri verdi.

Vodafone Group Plc, Verizon Communications Inc.'nin İngiliz mobil telefon operatörünü alma konusunda teklif vermeyi düşünmediklerini açıklamasının ardından yüzde 2.0 düştü. Kazakhmys Plc, metal fiyatlarındaki düşüşle birlikte, son dört yılın en düşük seviyesine indi. Rexel SA, Goldman Sachs Group Inc.'nin "al" tavsiyesi sonrası, Paris'teki işlemlerde yüzde 2.1 değer kazandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 düşerek, Londra saati ile 13:26'da 296.97 puana geldi ve dün ABD'de fabrika siparişlerinin beklenenden daha hızlı artmasının desteği ile elde ettiği yüzde 1.3'lük kazancının küçük bir kısmını geri verdi. Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki hisselerin toplam işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, son 30 günün ortalamasının yüzde 12 altındaydı.

RMG Wealth Management LLP şef yatırım yetkilisi Stewart Richardson, Londra'da Bloomberg Television'dan Francine Lacqua'ya yaptığı değerlendirmede, "Gelişmiş piyasalarda bir düzeltme bekliyoruz," dedi ve "Ekonomik büyüme konusunda biraz yavaşlama olması ve şirket karlarının büyümesindeki süren yavaşlama nedeniyle endişeliyiz. Piyasanın geçen sonbahardan bu yana yaptığı hareket dikkate alındığında, muhtemelen biraz mola zamanı geldi" şeklinde görüş bildirdi.

Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi Stoxx Europe 600 dün, ABD'de fabrika siparişleri verisinin beklenenden hızlı artmasının desteği ile, 5 Mart'tan bu yana en hızlı rallisini yaptı ve S&P 500 Endeksi dün New York'ta rekor seviyeden kapandı. Asya hisse senetleri bugün küresel ralliyi ileriye taşıdı.

ABD'de ADP'nin açıkladığı özel sektör istihdam verisi Mart ayında 158,000 arttı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 200,000 artması bekleniyordu. Öte yandan, Cuma günü, ABD'de Çalışma Bakanlığı, tarım dışı istihdam verisini açıklayacak.

Bugün ABD'de TSİ 17:00'de açıklanacak olan ve ekonominin yaklaşık yüzde 90'ını kapsayan hizmet sektörü verisinin geçen ay daha yavaş bir hızda büyümesi bekleniyor. Şubat ayında 56 seviyesinde gerçekleşen ISM imalat dışı (hizmet sektörü) endeksinin, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Mart ayında 55.5'e gerilemesi bekleniyor. Bu verinin 50 seviyesinin üzerinde çıkması, sektörde genişlemeyi işaret ediyor.

(16:25'te güncellendi)