Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD eski başkanlarından Ronald Reagan'ın Ekonomi Danışmanları Konseyi'nin eski başkanı ve Harvard Üniversitesi ekonomi profesörü Martin Feldstein, faizlerin artmasının finansal piyasalarda kırılmaya neden olabileceği uyarısında bulundu.

Project Syndicate'ye bir makale kaleme alan Feldstein, "Önde gelen gelişmiş ekonomilerin mevcut parasal stratejileri enflasyonda artışa neden olmasa da ileride bu döneme, resmi politikanın bireysel kayıplara ve genel bir finansal istikrarsızlığa yol açtığı yıllar olarak bakabiliriz" ifadeleriyle dikkat çekti.

Feldstein, ABD Hazine kağıtlarının aşırı düşük faizlerinin, finansal varlıklarda yanlış fiyatlamaya neden olduğunu ileri sürerek, enflasyonun yüzde 2'lerde seyretmesinden ötürü 10 yıllık ABD hazine tahvillerinin negatif reel faize sahip olduğunu söyledi. ABD'de reel faizler tarihi olarak yüzde 2'nin üzerinde seyretti, ancak mali açık ve hükümet borcu önceki yıllarda daha düşüktü. Hükümetin borcu zamanla balonlaştı ve hâlen büyümeye de devam ediyor.

Bu şartlarda ABD'nin hazine tahvillerinin getirisinin daha yüksek olması gerekiyor, ancak Fed'in parasal genişleme programı vasıtasıyla aylık 85 milyar dolarlık varlık alımı yapmasından ötürü faizler düşük seyretmeyi sürdürüyor.

Feldstein, "Varlık alımlarının hükümet açığını aşmasından ötürü, özel piyasalar hükümetin çıkardığı yeni tahvileri alma ihtiyacı duymuyor" dedi.

Enflasyon Fed'in politikalarının sonucunda beklenenden yüksek gelirse, uzun vadeli tahvillerin faizinin de aynı oranda tırmanabileceğini belirten Feldstein, faizler önümüzdeki 5 yıl boyunca aynı kalsa dahi, 10 yıllık Hazine tahvili sahibi olan yatırımcıların, tahvil fiyatlarının ekstra faiz kazançlarını sileceğini ileri sürdü.