Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in Minneapolis başkanı Narayana Kocherlakta, bankanın, varlık alımlarının yavaşlatılması ya da sonlandırılmasını gerektiren şartları netleştirerek, ekonomik büyümeyi destekleyecebileceğini ileri sürdü.

"Para politikası gevşek kalmalı" vurgusunda bulunan Kocherlakota, North Dakota eyaletinin Grand Forks şehrinde yaptığı konuşmasında Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) varlık alımlarının temposunun düşürülmesi ya da sonlandırılmasına neden olacak ekonomik şartları güncelleyip, netleştirerek, politika belirsizliğini azaltabileceğini söyledi.

Ekonomik büyümenin hız kazanmasıyla FOMC aylık varlık alımlarını ne zaman azaltmak gerektiğini tartışmaya başladı ve bazı yetkililer de programa devam edilmesinden kaynaklanabilecek risklere ilişkin endişelerini dile getirdi. Fed yetkilileri geçtiğimiz ay aylık 85 milyar dolarlık Hazine ve mortgage tahvili alımlarının devam ettirilmesine karar verdi.

FOMC'da bu yıl oy hakkı bulunmayan Kocherlakota geçtiğimiz ay Fed'in daha önce söylediği işsizlik oranını hedefini aşağı çekmesini destekleyeceğini kaydetti.

ABD Merkez Bankası işsizlik oranı yüzde 6.5'e gerileyinceye ve enflasyon yüzde 2.5'in üzerine tırmanmadığı sürece faizleri sıfıra yakın tutacağını söyledi. FOMC, parasal genişleme programlarına ne kadar devam edeceğine ilişkinse daha belirsiz sinyaller verdi.