Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük tahvil fonu Pacific Investment Management Co.'nun (PIMCO) CEO'su Muhammed El-Erian, Güney Kıbrıs'taki sert sermaye kontrollerinin Euro Bölgesi'ndeki borç krizinde yalnızca geçici bir tedbir olduğunu söyledi.

Sermaye kontrollerinin en iyi ihtimalle "kısa bir rahatlama" sağladığını savunan El-Erian, alınan geçici tedbirleri gerekli ve hatta tartışmalı kararlar izlemezse bu kontrollerin daha büyük bir sorunun parçası hâline geleceğini ileri sürdü.

Güney Kıbrıs'ın kurtarma paketi, bankalara akınların önlenmesi için  mevduat sahiplerinin banka hesaplarından çekebileceği ve yurtdışına taşıyabileceği paraya sınırlama getirdi.

Tarihin, bu yaklaşımın, yalnızca ekonomik girişimler ile devam eder ve insanlara toparlanma ve normalliğe dönme umudu verirse işe yaradığını söylediğini not düşen El-Erian, "Aksi takdirde şartel görevi gören önlemler, durumu daha kötü hâle getirir" dedi.

El-Erian, sermaye kontrollerinin, zayıf büyümeden geriye kalan kısımları da boğduğunu savundu.

Güney Kıbrıs'ın bu trajik durumun kendilerine Troyka'dan daha bonkör fonların kapısını açacağını umabileceğini belirten El-Erian, eurodan ayrılmanın yayılma riskini daha da kötü bir hâle getirerebileceğini söyledi.

PIMCO'nun CEO'su, krizin yayılmasının, sınırlı dahi olsa sistemik bir tehdit oluşturabileceği uyarısında bulundu.

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası'nın da seçeneklerinin sınırlı olduğuna dikkat çeken El-Erian, "Nereye bakarlarsa baksınlar Güney kıbrıs ve Avrupalı ortaklarının kolay seçenekleri kalmadığını görüyorlar" dedi.