Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, ''2023 yılı için pazar payımızı yüzde 25'ten yüzde 40'a çıkarmayı hedefliyoruz. Bu, bugünkü mevcut 3,2 milyon ton brüt üretim kapasitesinin 6 milyon tona çıkması demek'' dedi.

Petkim Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Petkim'in 48. Yaş Günü ve Kalite Günü Ödül Töreni''nde konuşan Korkut, Petkim yarımadasını Avrupa'nın en büyük enerji ve üretim üssü haline getirmeyi hedeflediklerini, bu vizyon doğrultusunda geçtiğimiz yıl Türkiye Kalite Derneği'nin başarı ödülüne layık görüldüklerini ifade etti.

Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu kümelenme modelini Petkim yarımadasında gerçekleştireceklerini, bunun sektöre büyük ivme kazandıracağını anlatan Korkut, Petkim'in Türkiye termoplastik ihtiyacının yüzde 25'ini karşıladığını kaydetti.

Petkim'in ürettiği 60 ürünün ortalama pazarı olan 25'lik payı yeterli görmediklerini dile getiren Korkut, şöyle konuştu:

''Bu pazar payı, bir birim üretirken 3 birim ithalat yaptığımızın göstergesi. Petkim dışında petro kimya üreticisi yok. Keşke birkaç tane daha Petkim yapılsaydı, ithalat yapılmasaydı. Ülkemiz 1965 yılında Petkim'in temelini atarken sektördeki gelişimi gördü. Bunun takdire şayan bir vizyon olduğunu bugünlerde çok daha iyi görüyoruz ancak bizimle sektöre giren yabancı şirketlerin çok daha iyi noktalarda olduğunu görüyoruz. Maalesef biz bu vizyonun devamını getirememişiz. Şimdi bize düşen sorumluluk yeni yatırımlarla üretimimizi ve pazar payımızı artırmak. 2023 yılı için pazar payımızı yüzde 40'a çıkarmayı hedef koyduk. Çok net bir hedef bu. Pazar payını yüzde 25'ten, yüzde 40'a çıkartmak bugünkü mevcut 3,2 milyon ton brüt üretim kapasitemizin 6 milyon tona çıkması demek. Bunu başarabileceğimize yürekten inanıyorum.''

Petkim'in hammaddesi olan nafta için tedarik güvenliğine ihtiyaç duyduklarını, bunun için ''Star Rafinerisi'' projesini hayata geçirdiklerini belirten Korkut, 2016 yılı sonunda devreye girmesi planlanan rafinerinin lojistik, stok maliyeti ve kalite kaybı gibi faktörleri sıfır noktasına çekeceğini söyledi.

Böylece müthiş bir bir ivme yakalayacaklarını, yeni yatırımları yapabilmek için hem cesaret hem de kaynak bulacaklarını dile getiren Korkut, ''Çin'den sonra plastik sektöründe pazarı ikinci büyüyen ülkeyiz. Ancak yurt içi talebimizdeki bu büyümenin kaymağını maalesef yerli üreticiler yemiyor. İthalat çok hızlı artıyor. Ülkemizde sermaye yapısı yerli ya da yabancı olabilir, hiç fark etmez. Önemli olan ülkemiz sınırları içinde yapılan üretimdir'' diye konuştu.

Korkut, 2012 yılında kapasite artışı, bakım ve üretimde verimlilik artışı için 35 milyon dolar yatırım harcaması yaptıklarını bildirerek, şöyle devam etti:

''Sağlıklı büyümenin, cari açığı önlemenin tek yolu yerli üretimdir. Ülkemizde hem teşvik sisteminde hem devletin diğer desteklerinde üretime dönük yatırımları çok özel şartlarda desteklemek şart. Ülke olarak buna gerçekten çok ihtiyacımız var. Petkim'de eğer üretimimizi bir kilogram artırırsak, bir kilogram ithalatın önüne geçiyoruz. Dolayısıyla bizler mevcut fabrikalarımızda kapasitelerimizi artırmak, yeni yatırımlarla kapasite artışı sağlamak için çalışıyoruz.
Etilen ve PTA fabrikalarındaki kapasite artışına yönelik projelerimiz stratejik yatırım kapsamına alındı. Yatırımlar tamamlandığında etilen fabrikamızda yüzde 13'lük kapasite artışı gerçekleşecek. PTA fabrikamızdaki kapasitemiz 70 bin tondan 105 bin tona yükselecek. Bu yatırımlarla bürüt 3.2 milyon ton olan kapasitemiz 3,5 milyon tona çıkacak. Özelleştirme sonrası 4 yılda, bu yıl yapacağımız yatırımlarla yaklaşık 500 milyon dolarlık yatırımı gerçekleştirmiş durumdayız.''

Hükümetin Cumhuriyetin 100. yılı için 500 milyar dolar ihracat ve 1 trilyon dolar dış ticaret hacmi hedefini yürekten desteklediklerini anlatan Korkut, 2023 yılında yapılacak 500 milyar dolar ihracatın yüzde birlik kısmı 5 milyar dolar ihracatı Petkim ve SOCAR Türkiye'nin Petkim yarımadasındaki ortak yatırımları sayesinde gerçekleştirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

-''Ortak çıkarlara hizmet ediyoruz''-

SOCAR Türkiye Birinci Başkan Yardımcısı Samir Kerimli de SOCAR olarak Petkim'i 2 milyar dolara satın aldıklarında bunu sadece ticari bir satın alma olarak düşünmediklerini, ticari faaliyeti kardeş iki ülkenin enerji alanındaki strateji ve işbirliği başlangıcı olarak gördüklerini belirtti.

''Azerbaycan Ulu Önderi Haydar Aliyev''in ''Tek millet 2 devlet'' düsturu ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ''Azerbaycan'ın sevinci sevincimiz, kederi ise kederimizdir'' sözlerini çalışmalarında rehber edindiklerine işaret eden Kerimli, 2008 yılındaki dünya ekonomik krizine rağmen Petkim yatırımlarına devam ettiklerini söyledi.

Her zaman Petkim'le ilgili ileriye dönük yatırım planları yaptıklarını ifade eden Kerimli, şöyle konuştu:

''Başbakan Erdoğan ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'in birlikte attığı ve özel sektör eliyle bir kerede yapılan en büyük yatırım unvanına sahip Star Rafineri'si temelinde hafriyat çalışmaları yüzde 70 oranında tamamlandı. 2012 yılında rekor kırarak 1 milyar 41 milyon dolarlık ihracat yaptık. Petkim yarımadası üzerinde rafineri, liman ve enerji yatırım projeleriyle ilgili büyük fonlar ayırdık. Yatırımlarımızın merkezinde her zaman Petkim olacak. SOCAR, bugün Petkim yarımadasında gerçekleştirdiği ve gerçekleştireceği yatırımların Türkiye ve Azerbaycan'ın ortak amaçlarına hizmet ettiğini biliyor. Bu yatırımları SOCAR olarak Arabistan'da Çin'de veya başka bir ülkede de yapabilirdik. Ama yatırımlarımızı kardeş ülke Türkiye'de yapmayı tercih ediyoruz.''

Konuşmaların ardından Petkim'e değer katan sanayicilere teşekkür plaketi verildi. Aliağa ilçesindeki okullar arasında düzenlenen enerji verimliliği konulu resim yarışmasında dereceye girenlere ise ödül verildi.
Korkut, Kerimli, sanayiciler, Petkim çalışanları ve davetliler, daha sonra Petkim'in 48. yıl pastasını kesti.

AA