Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) Başkanı Attila Köksal, Borsa İstanbul'un gerçekleştireceği stratejik ortaklıklara ilişkin, ''Borsa'ya katkı sağlayacak her türlü stratejik ortaklığa zaten açık bir zihniyet var. Bu tek bir borsayla olmayabilir. Birden fazla borsayla da olabilir. Veya bir borsayla birden fazla ülkede iş birlikleri yapılabilir'' dedi.

Borsa İstanbul AŞ yönetim kuruluna seçilen TSPAKB Başkanı Köksal, AA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Köksal, Borsa İstanbul'un faaliyete geçmesinin Cumhuriyet tarihinin en önemli gelişmelerinden olduğunu belirtti.

Köksal, ''1980'li yılların ortalarında Sermaye Piyasası Kurulu'nun kuruluşu, arıdan 1986'da İMKB'nin kuruluşu, İMKB'nin Tophane'ye taşınması, daha sonra İstinye'ye taşınması hep önemli miheng noktalarıydı. Ama Borsa İstanbul'la tüm borsalar konsolide oluyorlar. İAB, VOB ve ileride kurulacak olan Enerji Borsası, Emtia Borsası gibi borsaların hepsi Borsa istanbul çatısı altına girecek'' dedi.

Borsa İstanbul'un yönetim kurulunda aracı kuruluşların önerdiği 5 isim dışında bir ismin (Hüseyin Kelezoğlu) yer almasının sektör için sürpriz olduğunu belirten Köksal, ''O bizim için biraz sürpriz oldu gerçekten. Çünkü bizden 5 kişilik bir liste istenmişti ve biz anket yaparak en fazla oy alanlardan oluşan o listeyi bildirdik. Listede değerli arkadaşlarımız vardı. Seçimin liste dışından yapılması bizim için sürpriz oldu ancak ikinci arkadaşımız da çok değerli bir arkadaşımız, sektörde çok tecrübeli bir arkadaşımız. Öyle takdir olmuş. Biz bundan böyle sektörü 9 kişilik yönetim kurulunda 2 kişi olarak temsil edeceğiz'' değerlendirmesinde bulundu.

Köksal, Yönetim Kurulu Üyeleri olarak Borsa İstanbul'un iyiliği için çalışıyor olmanın bilincinde olduklarını dile getirerek, aracı kurumlarla Borsa İstanbul arasında bir çıkar çatışması yaratacak bir ortamı önlemeleri gerektiğini kaydetti.

Bunun için de akıllarında bazı yöntemler olduğuna işaret eden Köksal, ''Zaman içinde ihtilafa düşebilecekleri konuları çözmek için, onu Yönetim Kurulu seviyesinde değil de başka bir seviyede yapmak istiyoruz'' dedi.

-''Sermaye piyasasının gelecek 25 yılı çok farklı olacak''-

Köksal, endeks kontratlarının 5 Ağustos'ta Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayacağını, bunun endeks hacmini çok ciddi arttırmasının zamanla olabileceğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hemen olmaz fakat önümüzdeki birkaç yıl içinde müthiş artışlar göreceğimize eminim. Çünkü artık sermaye piyasalarının bütün alt yapı taşları hazırlandı ve hala hazırlanıyor. Yeni SPK Kanunu, Borsa İstanbul, yeniden yapılanmalar... Aracı kuruluşlar olarak bizler de yatırımcı güvenini tekrar tesis etmek için çalışmalar yapıyoruz.
Yatırımcıyı eğitmek konusunda çalışmalar yapıyoruz. Dolayısıyla bu emeklerin meyvelerini birkaç yıl içinde almaya başlayacağız. Sermaye piyasasının gelecek 25 yılı çok farklı olacak.''

Borsa İstanbul'un, gerçekleştirmesi muhtemel stratejik ortaklıklarına ilişkin birçok kombinasyon bulunduğuna dikkati çeken Köksal, Borsa'ya katkı sağlayacak her türlü stratejik ortaklığa açık bir zihniyetin olduğunu söyledi.
Köksal, ''Bu tek bir borsayla olmayabilir. Birden fazla borsayla olabilir. Tek bir üründe olmayabilir. Veya bir borsayla birden fazla ülkede iş birlikleri yapılabilir. Birçok kombinasyon var burada. ve Borsa İstanbul bu yapıya bu zihniyete cevap verecek şekilde organize olmuş durumda'' ifadelerini kullandı.

-Sermaye yeterlilik konusu-

Gündemde olan aracı kuruluşların sermaye yeterliliği konusuna ilişkin önümüzdeki hafta tebliğ taslağını görme imkanının oluşacağını belirten Köksal şunları kaydetti:

''O taslakta SPK'nın güçlü aracı kurumlar istemesini tabi ki bizde kesinlikle destekliyoruz. Bizde güçlü aracı kurumlar olsun istiyoruz. Fakat şunu da belirtiyoruz bizim yaklaşık 30 yıldır bu piyasada işlem yapan, piyasaya emek vermiş olan küçük ölçekli dürüst birçok aracı kurum var. Ve bunlar en kötü zamanlarda bile sıkıntılara katlanmışlar, para kazanmamışlar, ceplerinden sermaye koymuşlar ve hiçbir skandala, üzücü olaya meydan vermemişler.

Dolayısıyla bunların ezilmemesi gereken bir yapının doğru olduğunu düşünüyoruz. Sistemdeki çürük ymurtalar her sektörde olduğu gibi bizde de vardır. Onların ayklanmasını bizde çok istiyoruz. Çok fazla değildir bunlar etkileri de azdır ama imajı bozma açısından oluşturdukları sıkıntı ortadadır.''

Köksal, yeni sistemde dengeden yana olduklarını dile getirerek, ''Büyük, güçlü aracı kuruluşlar olsun, küçükler de olsun veya bu küçüklere en azından belli bir dönem içinde piyasadan çıkma verilsin. Ama çok kısa bir sürede de olmasın çünkü o biraz adaletsizlik olur'' dedi.

AA