Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de dış ticaret açığı Şubat ayında beklenmedik şekilde düşerken, okyanus ötesi pazarların toparlanma göstermesi ve ABD'nin daha az petrol ithal etmesinden destek buldu.

Ticaret Açığı yüzde 3.4 gerileyerek 43 milyar dolara inerken, Ocak ayının revize edilmiş rakamı 44.5 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ise 44.6 milyar dolara bir yükseliş olarak gerçekleşmişti. Ham petrol ithalatı ise Şubat ayında 1996'dan bu yana en düşük seviyeye indi.

Petrol harcamalarının dışında ABD'li tüketici ve firmaların harcama yapmaya devam etmesi bu yıl ithalatı büyük ihtimalle teşvik edecek. Aynı zamanda Çin ve Latin Amerika'da ABD ürünlerine olan talepte de artış yaşanabilirken, böyle bir gelişme Avrupa'da yaşanan krizin etkilerini yumuşatarak ticaret açığını da sınırlayacaktır.

Moody's Analytics Inc. kıdemli ekonomisti Ryan Sweet, "Küresel piyasalar, Avrupa'nın ekonomisini düzeltmekte zorluklar yaşamasına rağmen iyi dayanıyorlar. ABD'de yerel talep yükseliyor ve bu da ithalatı artıracaktır" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketi için yapılan tahminler 41.2 milyar dolar ile 47 milyar dolarlık ticaret açığı arasında değişiklik gösterdi.