Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Amerikan film sektöründe söz sahibi Development Entertainment Partners'ın (EDP) İstanbul'da Hollywood benzeri bir dev plato kurma projesi olduğunu belirterek, ''Bu projenin İstanbul'un tanınırlığı ve 2020 Olimpiyatları için iyi olacağını düşünüyoruz'' dedi.

ABD'nin California eyaletinde, dünya sinema sektörünün merkezi Los Angeles kentinde, Hollywood film sektörü temsilcileri ile yaptığı görüşmelerin detaylarını gazetecilere değerlendiren Çağlayan, aralarında Universal Studios'un da yer aldığı üçlü konsorsiyum şirketi EDP'ye ait projenin yeri konusunda, ''İstanbul'u düşünmemiştim bugüne kadar. Aslında ben Eskişehir, Mersin gibi illeri düşünüyordum. Ama İstanbul'un tanınırlığı ve 2020 Olimpiyatları için bu projenin iyi olacağını düşünüyoruz'' dedi.

Bakan Çağlayan, Kruvaze gemilerinin kurulacak olan stüdyolara turist taşıması konusunun da projeye eklenebileceğini, ancak öncelikle stüdyo bazında bu işin başlamasını daha uygun gördüğünü belirterek, yaklaşık 3 milyar dolar tutarındaki yatırımın, gerçekleşmesi durumunda Hollywood'daki platolardan daha iddialı olacağını ifade etti.

Çağlayan, EDP'nin söz konusu projede, verilecek teşvik ile doğru orantılı olarak, tek başlarına yatırımcı olarak yer alabileceklerini veya Türkiye'den bir şirket ile ortaklık edebileceklerini bildirdi.

Türkiye'de EDP'nin projesine ortak olabilecek şirketler hakkında, ''Benim kanaatime göre, Türkiye'den iki firma, Doğuş ve Doğan grubu öne çıkabilir. Kendileri isterler ise olabilir'' diyen Çağlayan, bu konu hakkında söz konusu şirketlerin (Doğuş ve Doğan Grubu) konu ile ilgili henüz bilgilendirilmediğini kaydetti.

-''Bu tür teşvikleri tarlaya ekilmiş bir tohum gibi görmek  lazım''

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Hollywood stüdyolarına benzer tarzda, sektör turizmine de açık bir film platosunun Türkiye'ye de kurulmasının ülke geleceği adına çok büyük ve önemli bir yatırım olacağını, bunun içinde film sektörüne yönelik teşviklerin bir an önce çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Çağlayan, ''Bu tür teşvikleri tarlaya ekilmiş bir tohum gibi görmek  lazım. Başkasının vermediğini siz verirseniz gelirler sonuçta. Olsun veya olmasın.  En iyi teşvikleri vermemiz gerekiyor'' dedi.
Teşvik anlamında, bu tarz yatırımları yapan şirketlere yüzde 15–20 civarında KDV iadesinin yapılabileceğini belirten Çağlayan, yapılacak bu geri ödemenin, istihdam ve turizm şeklinde döneceğini söyledi.

Dizi film sektöründe gelinen noktanın ortada olduğunu ifade eden Çağlayan, ''2005'ten bu yana 120' ye yaklaşan dizi film ihracatı gerçekleştirdik. Üç kıtada 70'in üzerinde Türk filmleri gösteriliyor. Hatta son gelmiş olduğumuz noktada, Türk dizilerinin Nijer ve Burkino Faso'da da izlendiğini belirtmek isterim'' dğerlendirmesiinde bulundu.