Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük tahvil fonu Pacific Investment Management Co. CEO'su Mohamed El Erian, küresel merkez bankalarının uyguladığı politikaların "göz yaşlarıyla" sona ereceğini belirtti.

Bir süredir uygulanan "genişlemeci" politikalara rağmen ABD'de gayrısafi yurt içi hasıla (GSYH) 4. çeyrekte yüzde 0.4 büyürken, Japonya'nın bu periyottaki GSYH büyümesi yüzde 0.2 oldu.

El Erian, "Merkez bankacılığını daha önce hiç bu kadar deneme-görme usülü politika uygularken görmemiştik. Mükemmel olmayan araçlarıyla daha da derinlere iniyorlar ve bekledikleri cevabı alamıyorlar" dedi.

"Durup neden beklediklerini alamadıklarını sormak yerine bankalar gittikçe daha derinlere iniyorlar" diyen El Erian, "Asıl sorulması gereken bir süre sonra merkez bankalarının yardımı olmadan gerçek büyüme gerçekleşecek mi yoksa bütün bunlar göz yaşlarıyla mı sona erecek?" ifadelerini kullandı.

El Erian, piyasaların bu durumu anlamakta da güçlük çektiğini ve bu tehlikenin henüz farkına varmadığını söyledi.

ABD merkez bankası Fed aylık 85 milyar dolarlık varlık alımına devam ederken, Japonya merkez bankası tahvil alımını iki katına çıkaracağını açıkladı. Avrupa Merkez Bankası ise para politikasının "genişlemeci" kalacağını açıkladı.