Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in daha az gelişmiş bölgeleri olan batı ve iç bölgelerinde yüksek teknoloji sektöründe yabancı yatırımın arttığı bildirildi.

Şinhua Ajansı'nın haberine göre, Çin'in kuzeybatısında bulunan Şian kentinde süren Ticaret ve Yatırım forumunda 57 ülkeden bin 200'den fazla yabancı yatırımcı 300 yatırım projesine yerel ortaklar arıyor ve özellikle yüksek teknoloji alanlarına odaklanıyor.

Ülke son birkaç yıldır dış ticarete dayalı ekonomisini çeşitlendirmek için iç ve batı bölgelerde yatırım teşviki ile iç tüketimi artırma politikaları uyguluyor. 

Bu anlamda iç bölgelerde oluşturulan özel bölgelerde büyük işletmeler için teşvik alanları, sanayi bölgeleri ve hinterlandı oluşturuluyor. 

Resmi rakamlara göre Şian'ın bulunduğu Şaanşi eyaletinde "Fortune 500" şirketlerinden 80'inin şubesi var ayrıca ülkenin güneybatısındaki Sıçuan eyaletinde yine Fortune 500 şirketlerinden 243, Çongçing kentinde ise 200 şirketin ofisi bulunuyor. 

Fuarlara katılan yabancı şirketlerin bölgedeki gelişen altyapı ve destek servisleri nedeniyle büyük bir pazar olduğu için bu bölgeleri tercih ettiği kaydediliyor. 

Çin'in uyguladığı batı ve iç bölgelerin gelişme stratejisi, altyapı inşası, daha fazla yatırım çekme, ekolojik koruma çabaları, eğitim ve yerel yetenekleri kaynağında değerlendirme gibi unsurları barındırıyor.