Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 3. ekonomisi Japonya, yendeki zayıflama ve rekor düzeydeki parasal genişlemenin görününümü desteklemesi sayesinde yeniden cari fazla verdi.

Tokyo'daki Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre Japonya'nın cari dengesi Şubat'ta 637.4 milyar yen fazla vererek, son 4 ayın ilk artı sonucuna işaret etti. Bloomberg anketine katılan 24 ekonomistin medyan tahmini ülkenin 475.5 milyar yen cari fazla vereceği yönündeydi. Ülkenin ticaretinin en büyük göstergesi olan veri, 23 analistin beklentisinin üzerinde oldu.

Yen, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'nın geçtiğimiz hafta finansal sistemdeki para tabanını 2 yıl içinde 2 katına çıkarma vaadinde bulunmasının ardından bugün dolar karşısında Mayıs 2009'dan bu yana en düşük düzeyine işaret etti. Zayıf yen ihracatçıları ve ülkeye geri dönen kazançları desteklerken, hükümet para birimindeki aşırı düşüşün, ithalat maliyetlerini artırması ve diğer ülkeler ile olası ticari gerilimlere neden olmasına karşı tetikte olabilir.

BOJ'un önceki kazançları göz önünde bulundurulduğunda yende daha fazla değer kaybı öngören Meiji Yasuda Life Insurance Co.'nun başekonomisti Yuichi Kodama, yenin çok fazla değer kaybetmesinin sorunlu olabileceğine dikkat çekti.

Yen bugün Tokyo saati ile 10:53 itibariyle dolar karşısında 98.46 seviyesinden işlem gördü. Japon yeni daha erken saatlerde 98.85 düzeyinden Mayıs 2009'dan bu yana en düşük düzeyini kaydetmişti. Abe'nin danışmanlarından Koicihi Hamada 14 Mart'ta 98-100 yen seviyesinin "iyi olacağını" söylemişti.

Ekonomi bakanı yardımcısıcı Yasutoshi Nishimura ise 24 Ocak'ta yenin 100 seviyesine gerilemesinin sorunlu olacağını, 110-120  seviyelerinin de ithalat maliyetlerini yükselteceğini ifade etmişti.