Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

BOJ'un geçtiğimiz haftaki parasal genişleme atağının ardından Nikkei 225 Endeksi'nin 4.5 yılın zirvesine tırmanması üzerine Asya Borsasları yükseldi. Çin ve Tayvan borsaları ise kuş gribi vakalarının artmasının arından düştü.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp., yenin Haziran 2009'dan bu yana en düşük seviyesine gerilemesinin ardından yüzde 3.3 değer kazandı. Nikkei 225 Endeksi'nde yer alan 10 şirket hariç tamamı primlendi. Tayvan'ın en büyük 2. havayolu şirketi EVA Airways Corp. son 21 ayın en sert düşüşünü kaydetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 kazançla 133.87 puana çıktı. Yendeki zayıflığın etkisi dolar tabanlı endekste etkisi ise sınırlı oldu. Japon hisselerinin, ülkenin daha fazla teşvik uygulayacağı spekülasyonu ve ABD ekonomisinin toparlandığına yönelik sinyallerin etkisiyle endeks 5 aydır yükseliyor.

Yenin, dolar karşısında 98 bandına doğru zayıflamasıyla, kurun imalatçıların tahminlerinden 10 yen daha düşük olduğunu, bunun ihracatçıların kazanç görünümünü olumlu etkilediğini belirten Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co.'nun kıdemli yatırım stratejislerinden Norihiro Fujito, yendeki değer kaybı hızının, hükümetin kotrol etmesini zorlaştıracağını, bunun orta vadede bir endişeye neden olabileceğini söyledi.

Yen tabanlı Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 2.5, dolar tabanlı Nikkei 225 Endeksi ise yüzde 1.1 yükseldi. Endeksin işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 37 üzerinde seyretti.