Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kuş gribinin farklı bir çeşidine neden olan "H7N9 virüsünün insandan insana geçtiğine dair bulguya rastlanmadığını ve halkın paniğe kapılmasına gerek olmadığını" duyurdu.

DSÖ'nün Çin temsilcisi Dr. Lan Ruiming, kuş gribi virüsü H7N9'un kaynağının araştırıldığını belirtti. Dr. Lan, "Virüsün insandan insana geçtiğine dair bulguya rastlanmadı ve dolayısıyla halkın paniğe kapılmasını gerektirecek bir durum söz konusu değil" diye konuştu.

Bu arada Çin genelinde H7N9 virüsü tespit edilenlerin sayısı 21'e ulaştı. Şimdiye kadar altı kişi hayatını kaybetti, vakalar Şanghay ve civarındaki eyaletlerden Anhui, Ciangsu ve Cıciang'da görüldü.

Virüs bulaşan kişilerin çoğunun çiftliklerde ya da hayvan nakliyatında çalıştığı dikkati çekti.

-Dört yaşındaki çocuk iyileşti-

Çin Sağlık ve Aile Planlaması Komitesi, ''Şanghay'da virüs nedeniyle tedavi altında olan 4 yaşındaki erkek çocuğunun sağlığına kavuştuğunu'' açıkladı.

Şanghay'da bir pazaryerinde satılan güvercinlerde virüs görülmesi üzerine kentte 20 bin kanatlı hayvan itlaf edilmişti. Ciangsu eyaletinin başkenti Nancing'de de bıldırcınlarda kuş gribine rastlanması üzerine canlı hayvan satılan pazarlar kapatıldı.

Hong Kong ve Tayvan'da ise virüsten korunmak amacıyla önlemler artırıldı ve sınır noktalarındaki kontroller sıkılaştırıldı.

Virüsten dört kişinin hayatını kaybettiği Şanghay'da halk, pazaryerleri yerine büyük süpermarketlerden et satın almayı tercih ediyor.

Yüksek ateş ve şiddetli öksürükle başlayan hastalık, daha sonra zatürreye çeviriyor. DSÖ, insanlarda yeni görülen bu kuş gribi hakkında bilgilerin sınırlı olduğunu ve hastalığa yakalananların genelde solunum güçlüğü çektiğini ifade ediyor.

AA