Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonominin başındaki politika yapıcıların finansal sisteme "çok fazla" likidite enjekte ettiğini söyleyen Danimarka Merkez Bankası Başkanı Lars Rohde, bu hamlelerden çıkışın varlık balonu ya da toparlanmayı engelleme riskini taşıdığını savundu.

Bu ortamda çok uzun süre kalınması ve likidite akınının enflasyon riskini ortaya çıkardığına dikkat çeken Rohde, şimdilik tüketici fiyatlarında herhangi bir enflasyon görülmese de, bazı varlık sınıflarında, büyük olasılıkla balonlaşma olduğunu ileri sürdü. Hisselerin tüm zamanların en yükseklerine yakın seyrettiğini ve Londra gibi birçok yerde emlak piyasalarının bunun belirtilerini gösterdiğini söyleyen Rohde, "O noktada, hangi safhasında olunursa olsun toparlanmaya zarar vermeden nasıl çıkacağız?" diye sordu.

Mevduat faizini Temmuz'dan bu yana negatif seviyelerde tutan Danimarke Mekez Bankası başkanının uyarıları tam da Japonya, Euro Bölgesi ve ABD'deki politika yapıcıların görülmedik seviyede parasal teşvik atağına kalktığı esnada geldi. Kolay para hisse senedi fiyatlarını tırmandırarak, 2 Nisan'da Standard&Poor's 500 Endeksi'ni tüm zamanların en yükseğine taşıdı. Japonya'nın 10 yıllık tahvillerinin getirisi geçtiğimiz hafta rekor düşüğe geriledi.

"Çok ama çok uzun süreli aşırı parasal gevşemelerden ötürü daha önce hiç bulunmadığımız sularda yüzüyoruz" ifadeleriyle durumun ciddiyetini ortaya koymaya çalışan Rohde, uzun vadeli riskler konusunda endişeli olduğunu anlattı. Rohde, Danimarka Merkez Bankası'nın başına Şubat'ta geldi.