Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, "Türk Hava Yolları'nın (THY) 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi'nde açık uzlaşmaz tutumu nedeniyle işletmede, 14 bine yakın üye adına sendika olarak bugün grev kararı alıyoruz" dedi.

Bakırköy'deki sendika binasında basın toplantısı düzenleyen Ayçin, THY ile aralarındaki 60 günlük görüşme süresinin 7. günde kesildiğini belirterek, sendikanın 107 madde olan toplu iş sözleşmesinde sadece 23 maddede değişiklik önerdiğini, işverenin değişiklik önerilmeyen maddeleri de uyuşmazlığa sürüklediğini savundu.

THY'nin uyuşmazlıkta inadını sürdürdüğünü ileri süren Ayçin, THY ve Teknik AŞ'de işten çıkarılan 305 işçinin durumu çözüme kavuşturulmadığı sürece uzlaşmanın sağlanamayacağını ifade etti.

Sendikanın 25 Mart'ta mahkeme yoluyla grev kararı alma hakkını kazandığını ve kararı 15 gün ertelediğini aktaran Ayçin, "Sendika, uzlaşma çağrısı yaptı. Yapılan görüşmede işçilerin işe geri dönüşü ile bütünsel bir çözüme varıldığında sendikanın tekliflerinde adım atmaya hazır olduğunu bildirdik. Ne oldu? THY yönetimi görüşmelerden kaçtı ve uzlaşmazlığı sürdürdü. THY'nin 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi'nde açık uzlaşmaz tutumu nedeniyle işletmede, 14 bine yakın üye adına sendika olarak bugün grev kararı alıyoruz" diye konuştu.

Ayçin, aldıkları grev kararının fiili grev anlamına gelmediğini vurgulayarak, fiili grev için THY yönetiminin atacağı adımı bekleyeceklerini dile getirdi.

THY yönetimini sorunların çözümü için masaya davet ettiğini söyleyen Ayçin, "Tam da yaz sezonu başlangıcında şirkete zarar verecek kaos, maceraya ve personeli strese sokacak uzlaşmaz tutumlarına son versinler" dedi.

Basın toplantısının ardından Atilay Ayçin ve beraberindeki sendika üyeleri, grev kararını asmak üzere THY'nin yönetim binasına gitti.

Hava-İş Sendikası üyeleri, 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde Türk Hava Yolları (THY) yönetimiyle uzlaşma sağlanamaması nedeniyle alınan grev kararını, THY Genel Müdürlük binasına astı.

Yeşilköy'deki THY Genel Müdürlük binası önünde toplanan gruptakiler, çeşitli sloganlar atarak halay çekti.

Burada grup adına açıklama yapan Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde THY yönetimiyle uzlaşma sağlayamadıklarını belirterek, artık sabırlarının kalmadığını söyledi.

Ayçin, grevi daha önce araç olarak kullanmadıklarını ifade ederek, ''Ancak son 4 dönemdir THY yönetiminden bir anlayış görmedik. Ya yetkimize itiraz ettiler ya süreci mutlaka bir belirsizliğe soktular. THY, bünyesinde çalışan 18 bin üyesinin olduğu örgütlü bir sendikayı devre dışı bırakıp yasa, yönetmelik ve sözleşme kurallarını ihlal ederek, az sayıdaki mevcut personelini artan iş yoğunluğu ve iş kapasitesinin üst seviyesinde çalıştırdı'' diye konuştu.

Yetkililere son kez uyarıda bulunduklarını vurgulayan Ayçin, THY yönetimini, mahkeme kararlarına ve bilirkişi raporlarına uygun davranmaya davet etti.

Açıklamanın ardından sendika üyeleri, grev kararını THY Genel Müdürlük binasına astı.

AA