Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya merkez bankası Bank of Japan (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, politika yapıcıların her ne kadar piyasaları ilave parasal teşvik konusunda izlediğini dile getirse de merkez bankasının yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşabilmesi için şimdilik mümkün olan her şeyi yaptıklarını ifade etti.

Kuroda bugün Tokyo'da gazetecilere yaptığı açıklamada merkez bankasının şimdilik bütün "gerekli" ve "mümkün" adımları attığını dile getirdi. BOJ lideri, yetkililerin gerektiği şekilde politikaları değiştireceğini belirtirken, bu değişikliklerin her ay olacağını sanmadığını sözlerine ekledi.

Kuroda'nın geçtiğimiz hafta parasal teşviğin iki katına çıkarılacağını açıklamasıyla beraber yatırımcıların BOJ'nin daha fazla neler yapabileceğini speküle etmesiyle yen kayıplarını kısmen sildi. Merkez bankası başkanı bugün yaptığı açıklamalarında ayrıca BOJ'nin büyümeyi ve enflasyonu canlandırmak amacıyla aldığı önlemlerin yeni hedef almadığını ve para politikasının döviz kurunda meydana gelen değişikliklerden dolayı değiştirilmeyeceğini söyledi.

Yen, New York saatiyle 08:37'de dolar başına 99.36 yenden işlem görürken dün 99.66 yene dokunarak Mayıs 2009'dan beri ilk defa bu seviyeyi görmüş oldu.

Kuroda, "Döviz kur oranına neler olacağını ve bunun ekonomiyi nasıl etkileyeceğini yakından izleyeceğiz. Para politikasının döviz kurunda meydana gelecek oynamalardan dolayı değişeceğini sanmıyorum" dedi.

Nikkei 225 Endeksi, Başbakan Shinzo Abe'nin sınırsız parasal genişleme sözü verdiği Kasım ortasından bu yana yüzde 50'nin üzerinde yükseldi.