Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-İtalya'nın borcu rekora gidiyor

Kurtarma paketini geri ödeyebilmek ve diğer tedarikçilere borçlarını kapatabilmek için daha da fazla para ödünç alan İtalya'nın borcunun 2013 yılında savaş öncesi dönemle hemen hemen aynı orana yükselmesi bekleniyor.

-Avrupa Komisyonu, Slovenya ve İspanya'yı uyardı

Avrupa Komisyonu, Slovenya ve İspanya'nın ekonomik sağlıklarına yönelik "aşırı risklerin" bulunduğunu belirterek her iki hükümete de euro krizinin daha fazla yayılmaması için acil önlem almaları konusunda çağrıda bulundu.

-Petrol bir haftanın zirvesinden inişe geçti

Batı Teksas petrolü, ABD'de ham petrol stoklarının 1981 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıkması ve Standard & Poor's 500 Endeksi'nin gün içi rekorunu kırmaısyla dalgalı bir seyir izledi.

Mayıs vadeli Batı Teksas ham petrolünün varil fiyatı New York saatiyle 11:32'de 21 cent düşerek 93.99 dolardan işlem gördü. Kontrat, raporun ABD saatiyle 10.30'da açıklanmasından önce 93.86 dolardan işlem gördü. Petrol vadelilerinin işlem görme hacmi bu raporun yazıldığı sırada 100 günlük ortalamanın yüzde 11 altında gerçekleşti.

-Gelişen piyasalar endeksi 1 haftanın zirvesinde

Gelişen piyasa hisseleri, ABD ve Japonya merkez bankalarının teşvik önlemlerini devam ettireceği spekülasyonları ve Güney Kore'nin beklenenden daha az işsizlik oranı açıklamasıyla bir haftanın zirvesini gördü.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Londra saatiyle 14:15'te yüzde 0.7 yükselerek 1,023.49 puan oldu ve yükselişini 2. güne taşıdı. Bugün açıklanan veriler Güney Kore'nin işsizlik oranının Mart ayında yüzde 3.2'ye düştüğünü gösterdi. Bloomberg anketine katılan 10 ekonomistin tahmin medyanı ise yüzde 3.3 olarak gerçekleşti. Bank of Japan lideri Haruhiko Kuroda, bankanın yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşması için gerekli bütün önlemleri alacağını belirtti.

-Avrupa hisseleri 1 ayın en hızlı kazancını kaydetti

Avrupa hisseleri son 1 ayın en sert yükselişini kaydederek Stoxx Europe 600 Endeksi'ni Ocak ayından bu yana en uzun kazanç periyoduna doğru sürüklerken, bankaların yaşadığı artışlar ve Çin'den gelen beklenenden iyi ithalat verileri hisselere destek oldu.

Stoxx 600 Endeksi Londra saatiyle 16:30'da yüzde 1.8 yükselerek 293.29 puandan kapandı ve 5 Mart'tan bu yana en büyük yükselişini gerçekleştirdi. Endeks bu yıl genelinde ise şu ana kadar yüzde 4.9 yukarıda seyrediyor. Öte yandan bugün yükselen ABD hisseleri de Standard & Poor's 500 Endeksi'ni gün içi rekor seviyesinin üzerine çıkardı.

-Altın Fed sonrası düştü

Altın vadeli kontratları New York'ta, Fed tutanaklarının açıklanmasının ardından teşviklerin durdurulacağı ve bunun da enflasyon tehdidini azaltacağı spekülasyonunu güçlendirmesi sonucu, son bir haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Palladyum Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.
Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yerel saat ile 10:06'da, yüzde 0.8 düşerek ons başına 1,574.60 dolara geriledi ve 3 Nisan'dan bu yana en hızlı düşüşüne yönlendi.