Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya Pasifik ülkesi Avustralya'da işsizlik oranı Mart'ta son 3 yılın en yüksek düzeyine tırmandı. İşsizlik verisinin ardından traderların merkez bankasının yeniden faiz indirimlerine başlayacağına yönelik spekülasyonlarının etkisiyle Avustralya doları ve tahvil faizleri düştü.

Resmi istatistik rakamlarına göre Avustralya'da işsizlik Mart'ta yüzde 5.4'ten yüzde 5.6'ya çıkarak Kasım 2009'dan bu yana en yüksek düzeyine işaret etti. Bloomberg anketin katılan 24 ekonomist, işsizliğin aynı seviyede kalmasını bekliyordu. İşi olanların sayısında 36,100 kişilik düşüş görülerek, ekonomistlerin tahminlerinin 5 katında gerçekleşti.

İşsizlik rakamları, 14 Eylül'deki seçimlerin öncesinde anketlerde muhalefetin yüzde 10 gerisinde çıkan Başbakan Julia Gillard'ın İşçi Partisi'nin karşısındaki zorluklara bir yenisini daha ekledi.  General Motors Co.'nun Holden'deki biriminin bu hafta yeni istihdam kesintileri açıklamasıyla swap piyasası, Avustralya Merkez Bankası'nın Ağustos'ta faiz indirimi yapacağına işaret ediyor.

Rakamların politika yapıcılara işgücü piyasasının hâlen zayıf olduğunu hatırlatmasının gerektiğini belirten Citigroup Inc.'in kıdemli ekonomistlerinden Joshua Williamson, bu hafta Avustralya'dan hep zayıf verilerin geldiğini, ekonomiyi maden sektörünün dışına kaydırmanın zor olacağını söyledi.

Avustralya doları Sidney saati ile 12:14'te 1.0510'da seyrederken, 3 yıllık tahvillerin getiri yüzde 2.88'den yüzde 2.81'e geriledi.