Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de düşüşe işaret edeceği tahmin edilen Mart ayı perakende satış verisinin, Fed'in teşvik önlemlerini sürdürmeye ihtiyaç duyacağı sinyallerini artırmasıyla dolar, önemli paraların çoğu karşısında geri adım attı.

Dünyanın en büyük tahvil fonu yöneticisi Pacific Investment Management Co.'nun doların uzun vadede değerini kaybedeceğini söylemesiyle Amerikan doları bu hafta 16 önemli para biriminin 15'i karşısında düşüş kaydetti. Yen, Japonya'nın para birimindeki zayıflığa ilişkin endişelerle karşılaşabileceği önümüzdeki haftaki G-20 toplantısının öncesinde dolar karşısında 100 seviyesinin yüzde 0.1 uzağında seyretti.

Fed'in varlık alımlarının ne zaman yavaşlayacağına ilişkin değerlendirmelerin sürekli değiştiğini ve bunun da doları etkilediğini belirten IG Markets'ın baş piyasa stratejisti Chris Weston, doların bu noktadan satışa geçebileceğini öngördü.

Dolar, dün yen karşısında 99.95 düzeyinden 4 yılın zirvesine çıkmasının ardından bugün Tokyo saati ile 13:26 itibariyle yüzde 0.3 aşağıda 99.3'ten işlem gördü. Dolar, euro karşısında yüzde 0.1 değer kaybederek 1.3113'e gerilerken, yen karşısında da yüzde 0.1 zayıflayarak 130.40'a indi.

Dolar bu hafta euro karşısında yüzde 0.9 değer kaybederken, yen karşısında yüzde 1.9 değer kazandı.

Perakende satışların Şubat'taki yüzde 1.1'lik artışın ardından Mart'ta aynı seviyede kaldığı beklentilerinin gerçekleşmesi hâlinde dolar, euro karşısındaki kayıplarını genişletebilri.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke bugün Dayanıklılık ve Düşük Gelirli Toplumların Yeniden İnşası Konferansı'nda konuşacak.