Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:30'da güncellendi)

Altın vadeli kontratları, küresel ekonomideki toparlanma ile birlikte, yatırımcıların dolar ve hisse senetlerine yöneldiğine ilişkin işaretlerin etkisi ile, 2011 yılının sonundan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Dolar bugün euro karşısında yüzde 0.5 kadar yükseldi ve Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi dün rekor seviyeye yükseldi. Güney Kıbrıs acil kredilerdeki olası kayıpları kapatabilmek için altın satışı yapabilir ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi maliye yetkilileri ile bugün yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, altın satışı kararının Güney Kıbrıs2ın merkez bankası tarafından alınacağını söyledi.

Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları dün 1,181.4 tona düşerek, yaklaşık üç yılın en düşük sevieysine indi. Dün itibariyle, altın fiyatları, küresel ekonomilerdeki iyileşme ile birlikte, bu yıl yüzde 6.6 düştü. Fed'in 10 Nisan'da açıklanan art ayı toplantı tutanaklarına göre, bazı Fed üyeleri, merkez bankasının bu yıl aylık 85 milyar dolarlık varlık alımı şeklindeki teşviği sona erdirmesi gerektiğini düşünüyor. Metal, merkez bankalarının bilançolarını genişletmelerinin desteği ile, 2012 yılında da yükselerek 12 yıl üst üste değer kazandı.

Chicago'da RJO Futures kıdemli emtia brokerı Frank Cholly, "Altın alımı için geleneksel destekleyici sebeplerin tümü şimdilerde işliyor görünmüyor," dedi ve "Altın için güvenli liman argümanı ya da enflasyona karşı koruma niteliği burda değil. Hisse senetlerine çok fazla para girmesi ile birlikte, risk alma piyasasındayız. Bu altın için çok iyi görünmüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 2.2 düşerek, yerel saat ile 09:53'te, ons başına 1,531 dolara düştü. Fiyatlar bugün yüzde 2.5 düşerek 1,525.60 dolar ile 29 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 46 üzerindeydi.

(17:30'da güncellendi)