Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Şimşek ilk çeyrek bütçe gerçekleşmelerini açıkladı

Şimşek ilk çeyrek bütçe gerçekleşmelerini açıkladı

Maliye Bakanı Şimşek, "İlk çeyrekte bütçe gelirleri % 21,6, bütçe giderleri % 13,3 arttı" dedi

Giriş: 15 Nisan 2013, Pazartesi 11:34
Güncelleme: 15 Nisan 2013, Pazartesi 13:04

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılı 1. çeyrek itibarıyla bütçe gelirlerinin, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 21,6 artışla 94,1 milyar lira, bütçe giderlerinin ise yüzde 13,3 artışla 95 milyar lira olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Şimşek, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, 2013 yılı Ocak-Mart dönemi bütçe gerçekleşmelerini açıkladı.

İlk 3 ay itibarıyla bütçe gelirlerinin, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 21,6 artışla 94,1 milyar liraya çıktığını belirten Şimşek, aynı dönemde bütçe giderlerinin ise yüzde 13,3 artışla 95 milyar lira olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Ocak-Mart döneminde bütçe açığının 897 milyon lira olduğunu ifade eden Şimşek, bütçe açığının ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 86 düştüğünü belirtti.

Birinci çeyrekte vergi gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 20 artışla artışla 77,4 milyar lira olarak gerçekleştiğini bildiren Şimşek, ilk çeyrekte faiz dışı dengenin de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 iyileşme göstererek 14,3 milyar lira olduğunu kaydetti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılının daha iyi bir yıl olacağını belirterek, ''2013 yılı Orta Vadeli Program'da (OVP) öngördüğümüz yüzde 4'lük büyüme hedefini yıl sonunda rahatlıkla yakalayabiliriz" dedi.

Bakan Şimşek, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, 2013 yılı ilk çeyrek bütçe gerçekleşmelerini açıkladı.

Toplantıda, dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek, 2012 yılının dünya ekonomisinin önemli ölçüde yavaşladığı, AB'de ekonomik krizin derinleştiği, bölgede jeopolitik gerginliklerin arttığı, petrol fiyatlarının hem yüksek seyrettiği hem yükseldiği bir yıl olduğunu anlattı. Şimşek, "2012'de Türkiye, bütün bu olumsuzluklara rağmen yüzde 2,2 büyüdü. Bu büyüme oranı Türkiye standartlarına göre düşük bir büyüme oranıdır. Ama Türkiye büyümeye devam etti, böyle bir yılda" diye konuştu.

Makro ekonomik dengelere bakıldığında, 2012 yılının aslında oldukça başarılı bir yıl olduğunun görüldüğünü belirten Şimşek, geçen yıl cari açığın milli gelire oran olarak yüzde 6'nın altına düştüğünü, daha yönetilebilir bir düzeye geldiğini, 47 milyar dolara gerilediğini anlattı.

-Kamu borç stokunun milli gelire oranı-

Şimşek, geçen yıl son 44 yılın en düşük enflasyon oranının görüldüğünü de hatırlatarak, kamu borç stokunun milli gelire oranında da gerilemenin devam ettiğini, bu oranın yüzde 36'ya indiğini kaydetti.

Türkiye'de kamu borç stokunun milli gelire oranının, OECD ülkelerinin üçte biri düzeyinde olduğunu belirten Şimşek, ''Bunları 2012 yılının yine de başarılı bir yıl olduğunu göstermesi açısından önemsiyorum. Ayrıca 1 milyon vatandaşımıza iş, aş imkanı sunduk. Ekonomimiz, hükümetimizin doğru politikaları sayesinde 1 milyon vatandaşımıza istihdam imkanı götürdü. İşsizlik oranı son 11 yılın en düşük düzeyinde" diye konuştu.

Bugün açıklanan işsizlik rakamlarını da değerlendiren Şimşek, şöyle devam etti:

"Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı tekrar gerilemeye başladı. Ekonomimiz ilk çeyrekte toparlanmaya başladı. Zaten 2013 yılında büyümenin hızlanmasını bekliyoruz. Niye hızlanacak? Bunu destekleyen unsurlar var mı? Tabi. 2013 yılında, birincisi, para politikası enflasyondaki düşüşle birlikte nispi bir esneklik kazandı ve para politikası büyümeyi daha destekleyici bir noktada. Ayrıca reel sektör güven endeksinde de önemli artışlar gözlemliyoruz. Kamu maliyemiz sağlam. Gerek bütçe dengelerimiz gerekse borç dinamiklerimiz oldukça olumlu.

Bankalarımızın sermaye yeterlilik oranlarına baktığımız zaman, varlık kalitesine baktığımız zaman, bankalarımız da sağlam bir yapıya sahip. Reel sektör bilançolarında iyileşme devam ediyor."

-"Çözüm süreci" büyümeyi destekleyen projelerden-

Makro düzeyde büyümeyi destekleyen birçok proje bulunduğuna işaret eden Şimşek, bunların başında kentsel dönüşüm, 2B arazilerinin satışı, özelleştirme ve "çözüm süreci"nin yer aldığını söyledi. Şimşek, bütün bunların bu yıl ve sonrası için Türkiye'nin büyümesini desteklediğini vurguladı.

Son verilere bakıldığında, sanayi sektöründe toparlanmanın güçlendiğini dile getiren Şimşek, kredi büyümesinin de yüzde 20 civarında, oldukça yüksek seyrettiğine işaret etti. Yatırım malları ithalatı ve üretimindeki hızlanmanın dikkat çektiğini kaydeden Şimşek, geçen yıl stoklarda çok ciddi bir erime olduğunu, yatırımlarda düşüş görüldüğünü anımsatarak, yatırımlardaki artışın oldukça cesaret verici olduğunu söyledi.

Şimşek, "Özetle 2013 yılı daha iyi bir yıl olacak. 2013 yılı OVP'de öngördüğümüz yüzde 4'lük büyüme hedefini yıl sonunda rahatlıkla yakalayabiliriz diye düşünüyoruz. Tabi eğer bunu yakalayabilirsek, istihdam artışı devam edecek, işsizlik düşmeye devam edecek, kamu borç dinamikleri iyileşmeye devam edecek. Enflasyonla ilgili olarak Merkez Bankamızın ortaya koyduğu bir hedef var, onu da tutturmayı hedefliyoruz. Cari açıkta iç talepteki toparlanmayla birlikte bir miktar bir artış söz konusu olabilir. Ama biz cari açığın da yine idare edilebilir, yönetilebilir bir seviyede kalacağını ümit ediyoruz."

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe açığının geçen yılın Mart ayında 5,5 milyar lira olduğunu hatırlatarak, "Bütçe, bu yılın aynı ayında geçen yıla paralel olarak 5,4 milyar lira açık verdi" dedi.

Şimşek, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında 2013 yılı ilk çeyrek bütçe gerçekleşmelerini açıkladı.

Toplantıda, faiz dışı açığın geçen yılın mart ayında 2,2 milyar lira olduğunu anımsatan Şimşek, bu rakamın 2013 yılı Mart ayında 460 milyon lira olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Bütçe açığının, bu yılın mart ayında geçen yılın aynı ayına paralel seyrederek 5,4 milyar lira olduğunu belirten Şimşek, söz konusu tutarın geçen yıl 5,5 milyar lira olduğunu hatırlattı.

Şimşek, bütçe gelirlerinin bu yılın mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,5 artarak 24,8 milyar liraya ulaştığını, bütçe giderlerinin de yüzde 10,3 artışla 30,2 milyar lira olarak gerçekleştiğini söyledi.

Söz konusu ayda, vergi gelirlerinin yüzde 16,7 artışla 21,3 milyar lira olarak kayıtlara geçtiğini ifade eden Şimşek, ilk çeyrekteki verilere bakıldığında ekonomideki toparlanmayı en iyi şekilde gösteren unsurun vergi gelirlerindeki artış olduğuna işaret etti.

Şimşek, faiz hariç bütçe giderlerinin bu yılın mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artışla 25,2 milyar liraya ulaştığını kaydetti.

-Ocak-Mart dönemi-

Bütçe açığının bu yılın Ocak-Mart döneminde 897 milyon lira olduğunu kaydeden Şimşek, ilk çeyrekteki açığın 2013 yılının tamamı için öngörülen 34 milyar liralık açığın yüzde 2,6'sına karşılık geldiğini söyledi.

Şimşek, geçen yılın aynı döneminde bütçe açığının 6,4 milyar lira olduğunu belirterek, 2013 yılının ilk çeyreğinde bütçe açığının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 86 düştüğünü anlattı.

Bakan Şimşek, faiz dışı fazlanın geçen yılın Ocak-Mart dönemine göre yüzde 31 artışla 14,3 milyar liraya yükseldiğini dile getirdi.

Bütçe giderlerinin 2013 yılı ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,3 artarak 95 milyar liraya çıktığını bildiren Şimşek, toplam harcamalar içindeki faiz hariç bütçe giderlerinin anılan dönemde yüzde 20,1 artışla 79,9 milyar liraya ulaştığını ifade etti.

Faiz dışı harcamalardaki artışın nedenlerine değinen Şimşek, "Faiz hariç bütçe giderlerinin yüksek seyretmesinde cari transferler, personel giderleri ve sermaye giderleri etkili olmuştur" dedi.

Sermaye giderlerinin yatırım, cari transferlerin de önemli ölçüde sosyal güvenlik harcamalarını içerdiğini anlatan Şimşek, bu yılın ilk çeyreğinde cari transferlerin 2012 yılının aynı dönemine göre 5,6 milyar lira arttığını söyledi.

Şimşek, söz konusu artışın 2,7 milyar liralık kısmının sağlık, eğitim ve sosyal yardım giderlerinden, bir kısmının da mahalli idarelere ayrılan paydaki artıştan kaynaklandığını belirtti.

Bu yılın Ocak-Mart döneminde personel giderleri ile sosyal güvenlik kurumlarına ödenen devlet primi giderlerinin geçen yılın aynı dönemine göre 3,9 milyar lira arttığını kaydeden Şimşek, sermaye giderlerindeki artışın özellikle Karayolları Genel Müdürlüğünün yaptığı harcamalara ilişkin geçen yıldan kalan ve bu yılın ilk çeyreğinde yapılan ödemelerden kaynaklandığını ifade etti.

-Faiz giderleri-

2012-2013 Ocak-Mart döneminde faiz giderlerinin yüzde 12,6 azalarak 15,1 milyar liraya gerilediğini ifade eden Şimşek, "Faiz giderlerindeki bu trend, hükümetlerimiz döneminde istikrarla uyguladığımız mali disiplinin bir yansımasıdır. Türkiye'nin son 10 yıldaki en büyük kazanımı faiz bütçeleri yerine hizmet bütçeleri üretebilmesi, mali disiplin sayesinde bütçede faiz yükünün aşağı çekilmesidir" diye konuştu.

-Bütçe gelirleri-

Bütçe gelirlerinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,6 artarak 94,1 milyar liraya yükseldiğini bildiren Şimşek, bunun çok ciddi bir artış olduğunu söyledi.

Yıl sonu için öngörülen 370,1 milyar liralık bütçe gelirinin yüzde 25,4'nün ilk 3 ayda gerçekleştiğine işaret eden Şimşek, gelirler konusunda hedefin üzerine çıkıldığını kaydetti.

Aynı dönemler itibarıyla vergi gelirlerinin yüzde 20 artarak 77,4 milyar lira olduğunu belirten Şimşek, şöyle devam etti:

"Vergi gelirlerindeki olumlu gidişat birkaç faktörden kaynaklanmaktadır. Birincisi, sanayideki nispi toparlanma olumlu etkilemektedir. İkinci olarak, geçen sene mali disiplini korumaya yönelik birtakım tedbirler aldık. Bu tedbirlerin bir yansıması söz konusudur. Aslında bu, kararların yerindeliğini de göstermektedir. BOTAŞ'ın 2012 yılının son çeyreğinden itibaren vergi yükümlülüklerini yerine getirmesi ve geçmiş dönem borçlarını bir plan çerçevesinde ödemeye başlaması da tabii ki bu performansta etkili olmuştur. Ben, bu vesileyle özellikle Enerji Bakanımıza gösterdiği hassasiyetten dolayı teşekkür etmek istiyorum. Çünkü önemli bir konu. Hakikaten BOTAŞ'ın dengelerini düzeltmesi ve artık yükümlülüklerini yerine getirmiş olması önemli bir konu."

Vergi gelirlerinin, yılın ilk 3 ayında faiz hariç giderleri karşılama oranındaki istikrarın devam ettiğini anlatan Şimşek, bu oranın yüzde 97 düzeyinde gerçekleştiğini söyledi.

Vergi dışı gelirlerin de geçen yılın Ocak-Mart dönemine kıyasla yüzde 30 artarak 16,8 milyar liraya ulaştığını kaydeden Şimşek, söz konusu artışta yılın ilk çeyreğinde Hazine'ye aktarılan 4,9 milyar liralık özelleştirme gelirlerinin etkili olduğunu dile getirdi.

-"Mali disiplin anlayışını devam ettireceğiz"-

Bütçe performansının yılın ilk çeyreğinde oldukça olumlu seyrettiğini ifade eden Şimşek, bunda mali disiplin kararları, ekonomide toparlanma ve mikro düzeyde alınan kararların etkili olduğuna işaret etti.

Şimşek, elektrik dağıtım şebekelerinin tamamen özel sektöre geçmesiyle enerji sektöründeki birtakım sıkıntıların giderileceğini, nakit akışı probleminin çözüleceğinin görüleceğini de söyledi.

İlk 3 aylık rakamların, 2013 yılı bütçe dengesi ve faiz dışı denge hedeflerine rahatlıkla ulaşılabileceğini gösterdiğini belirten Şimşek, 2013'te Türkiye'nin dünyada bütçe performansı ve kamu borç dinamikleri açısından güçlü bir ülke konumunu korumuş olacağını kaydetti.

Mali disipline önem verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini vurgulayan Şimşek, "OVP'deki hedeflere ulaşmak için mali disiplin anlayışını güçlü bir şekilde devam ettireceğiz. Kamuda yapısal reformların hızlandırılmasına elimizden geldiğince destek olacağız" dedi.

-"Yaklaşan seçimler mali disiplini bozmayacak"-

Bakan Şimşek, yaklaşan seçimlerin mali disiplini bozup bozmayacağı konusunda ise şunları söyledi:

"Yaklaşan seçimler mali disiplini bozmayacak. Son 11 yılda hükümetimizin ortaya koyduğu performans bellidir. Biz bütçelerimizi o çerçevede yapmadık, yapmayacağız. Bunları dikkate alarak zaten gereken makro çerçeveyi çiziyoruz. Küresel ekonomideki, Türkiye'deki ve bölgedeki gelişmeleri yakından takip edeceğiz. Gerektiğinde hedeflere ulaşmak için gerekli tedbirleri alacağız. Bunun için hem yeterli mali güce hem bu tedbirleri kararlılık uygulayacak siyasi istikrara da sahibiz."

AA