Mali kuruluşların aktif büyüklüğü GSYH'yi aştı
BDDK Başkanı Öztekin, 2012 yılında banka ve banka dışı mali kuruluşların toplam aktif büyüklüğünün ilk kez GSYH'yı aştığını belirtti
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, 2012 yılında banka ve banka dışı mali kuruluşların toplam aktif büyüklüğünün ilk kez Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'yı (GSYH) aştığını belirtti.
BDDK'nın 2012 yılına ilişkin faaliyet raporu yayımlandı. BDDK Başkanı Öztekin, raporun sunuş yazısında, kurumun 10 yılı aşkın süredir finansal sektörün düzenlenmesi ve denetimi açısından kritik rol üstlendiğini, küresel belirsizliklerin sürdüğü bir ortamda finansal istikrara ve büyümeye katkısını 2012'de de devam ettirdiğini kaydetti.
Türk bankacılık sektörünün, gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında az sayıda bankaya sahip olmasına rağmen yurt içi şubeleşmeye ağırlık vererek büyüdüğüne, güçlü sermaye yapısı ve yönetilebilir risk profili ile ülke ekonomisini finanse ettiğine işaret eden Öztekin, şöyle devam etti:
"Banka ve banka dışı mali kuruluşların toplam aktif büyüklüğü ilk kez GSYH'yi aşmıştır. Kurumun düzenleme ve denetimi kapsamında 2012 yıl sonu itibarıyla 49 banka, 43 yabancı banka temsilciliği, 31 finansal kiralama şirketi, 78 faktoring şirketi ve 13 finansman şirketi olmak üzere toplam 214 finansal kuruluş bulunmaktadır. Söz konusu kuruluşların toplam bilanço büyüklüğü, önceki yıla göre yüzde 13 artarak Aralık 2012 itibarıyla 1 trilyon 421 milyar lira seviyesine ulaşmıştır."
Mukim Öztekin, kurumun denetimi altında 365 kuruluş yer aldığını belirterek, BDDK'nın geçen yıl gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında da bilgi verdi.
Kurumun, yurt içi ve yurt dışı ekonomik gelişmeleri yakından takip etmeyi ve diğer kuruluşlarla yakın işbirliği ve koordinasyon içerisinde çalışmasını geçen yıl da sürdürdüğünü bildiren Öztekin, şunları kaydetti:
"Kurumun 2013 yılındaki başlıca gündemini ise Basel III'e yönelik düzenlemelerin yürürlüğe konulması, Kurum Stratejik Planı ile Finansal Tüketicilerin Korunması Stratejik Planı'na yönelik hazırlık çalışmalarının tamamlanarak tüm unsurlarıyla uygulamaya konulması, başta sistemik risk ve makro ihtiyatlı düzenlemeler olmak üzere uluslararası politikalara uyumluluk çalışmalarının etkin şekilde yürütülmesi, kurum içi denetim ve uygulama sistemlerinin güçlendirilmesi ve İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi çalışmalarına devam edilmesi teşkil etmektedir."
AA