Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

altındaki düşüş merkez bankalarının bilançolarına da yansıdı. Yatırımcıların son 2 yılın en hızlı seviyesinden altından hisse senetlerine kaçmasıyla merkez bankaları rezervlerinden 560 milyar dolar silindi.

Altına endeksli ETP'ler 2013'te metalin dün 2 yılın en düşüğüne gerilemesiyle 37.2 milyar dolar düştü. Küresel ve ABD'deki hisse senedi fonlarına bu yıl 21.25 milyar dolar net giriş olurken, altın fonlarından 10 Nisan'a kadar geçen sürede 11.2 milyar dolarlık net çıkış oldu. Altındaki net çıkışlar 2011'den bu yana en yüksek seviyesine işaret etti.

Dünya Altın Konseyi'ne göre 31,694.8 metrik ton ile toplam altın madeninin yüzde 19'una sahip olmalarından ötürü en büyük zarar merkez bankaları tarafında oldu. Değerli metal 12 yıl üst üste ralli yapmanın ardından Eylül 2011'de ons fiyatı 1,923.70 dolardaki zirvesinden yüzde 28 gevşedi. Büyüyen ekonomiler ve kurumsal kazançlar ile yavaşlayan enflasyon, küresel hisselere bu yıl geleneksel tasarruf aracı altının pahasına hisselere 2.28 trilyon dolar  kazandırdı.

Risklerin azaldığı algısının olduğunu, bunun da yatırımcıları getiri sağlayacak ya da büyüme potansiteli olanı varlıklara yönlendirdiğine dikkat çeken LPL Financial Corp.'un piyasa stratejistlerinden Anthony Valeri, altının faizinin olmamasından ötürü dışta kaldığını söyledi.