Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) banka ekonomistlerine yaptığı sunumda, kredi büyümesinin referans oranların üzerinde seyretmeye devam ettiği belirtildi.

Merkez Bankası'nın banka ekonomistleri ile yapılan bilgilendirme toplantısında yaptığı sunum, bankanın internet sitesinde yayımlandı.

Kredi büyümesinin referans oranların üzerinde seyretmeye devam ettiği ifade edilen sunumda, son dönemde fon akımlarının güçlendiği ancak dalgalanmanın yüksek olduğu vurgulandı.

Cari açıkta bir miktar artışın olduğu ancak mevcut politika çerçevesi ve düşen emtia fiyatlarının daha fazla bozulmayı sınırladığı dile getirilen sunumda, şunlar kaydedildi:

"Kurul, finansal istikrara ilişkin risklerin dengelenmesi amacıyla bir yandan faiz oranlarını düşük tutma diğer yandan Döviz rezervlerini artırmaya yönelik makro ihtiyati önlemlere devam edilmesinin uygun olacağını belirtiyor. Bu paralelde kısa vadeli faiz oranları düşürülürken rezerv opsiyonu katsayısı yükseltildi. Rezerv Opsiyonu Mekanizması'nın otomatik dengeleyici niteliği geniş faiz koridoru ihtiyacını azaltıyor.

Küresel ekonomideki belirsizlikler ve sermaye akışındaki volatilite, likidite politikasının esnek kalmasını gerektiriyor. Zayıf küresel talep ve emtia fiyatlarının görünümü enflasyonda yukarı yönlü baskıları sınırlamaktadır. Krediler ve iç talepteki artışların fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri yakından takip edilecek."

AA