Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

BloombergHT.com sponsorluğunda İstanbul Kongre Merkezi'nde 18 - 21 Nisan tarihleri arasında ilk kez düzenlenecek All Arts Istanbul; Türk ve Osmanlı gelenekli sanatlarından, antikaya, modern sanata sanatseverlere geniş bir yelpaze sunacak.

İstanbul Kongre Merkezi Fuar alanında 18 - 21 Nisan 2013 tarihleri arasında ilk kez sanatseverlerle buluşacak olan All Arts Istanbul fuarı, sanat dünyasında geçmiş ve güncel, geleneksel ve modern tüm üretimi kuşatacak ve kavrayacak; klasik Türk sanatları, antika, modern sanat örnekleri ile İstanbul’un ve bölgenin sanat hayatına farklı bir boyut getirecek.

Bölge ülkelerden uzmanlar, kanaat önderleri, koleksiyonerler, akademisyenleri davet ederek İstanbul’un geniş bir bölgede izlenen ve yeni açılımlara olanak tanıyan bir platform haline gelmesi vizyonu ile hareket eden fuar; Türkiye’de sanata, sanat nesnesine yatırım yapan her kesimden insanı ve kurumu bir araya getirecek bir zemin olmayı hedefliyor.

Fuara galeriler, kurumlar ve müzayede evlerinin yanı sıra sahaflar, ustalar, zanaatkârlar, antikacılar ve yayınlar katılacak. All Arts Istanbul sanat fuarı farklı kategorilerden oluşacak; Birinci bölümde Klasik Türk Sanatları yani gelenekli sanat icra eden ustalara yer verilecek. Bu bölümde aralarında yazma, hat, keçe, tezhip, minyatür de olmak üzere 12 kategoriden 92 usta ve sanatçı yer alacak. İkinci bölümde Antika; Resim, çini, efemera (gündelik hayata ait biriktirilmiş ufak tefek), kuyum, halı, nümizmatik (sikke ve madeni paralar) - örnekleri yer alacak. Üçüncü bölümde ise Modern ve Çağdaş Sanat örneklerinin sergileneceği galeriler bulunacak. Özel koleksiyonların da görülebileceği fuar sanat kurumları, sanat yayınları, kitapçı ve sahaflar ile beraber 140 katılımcıyı ağırlayacak.

Remzi Gür “Divan-I Hümayun Emanetleri” (Remzi Gür Koleksiyonundan Ferman Seçkisi), Papko/Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu (Modern Türk Sanatları ve Heykel Seçkisi), Yusuf İyilik Geleneksel Türk Sanatları koleksiyonları fuar kapsamında sanatseverlerle buluşacak.

Türkiye’nin yeni uluslararası sanat fuarı All Arts İstanbul’ da;  II. Abdülhamit döneminde saray ressamı olarak Osmanlı sarayına hizmet vermiş oryantalist ressam Fausto Zonaro’nun eserleri de yer alacak.

Fuar, katılımcılarına, sanatçıların stüdyolarına ziyaretler; müze ve özel koleksiyonlara rehberli turlarla birlikte seminer, konferans ve atölye çalışmaları gibi paralel programları da sunacak.  Düzenlenecek konferans serisi kapsamında Prof. Dr. Uğur Derman, Prof. Dr. Gül İrepoğlu, Prof. Hüsamettin Koçan, Prof. Dr. İskender Pala gibi önemli sanat profesyonelleri konuşmacı olarak konuk edilecek.  Konferans programı kapsamında gerçekleşecek konuşmalarda; “Klasik ve Özgün Hat Uygulamalarının Genel Değerlendirilmesi”, “Dünya Fuarlarında Osmanlılar ve Oryantalizme Etkileri”, “Tarihte Kadın Hattatlar”, gibi konu başlıklarına odaklanılacak. Konferans programının önemli konularından biri de İstanbul Zeyrek’te bulunan ve Mimar Sinan tarafından Barbaros Hayrettin Paşa adına inşa edilen Çinili Hamam’ın çinileri ve Osmanlı çini sanatının çeşitli yönlerinin irdeleneceği “İstanbul’da Bir Hamam ve Osmanlı Çinileri” olacak. Konuşmacılar arasında Louvre Müzesi’nden Charlotte Maurry konuk olacak.

All Arts Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, İstanbul’un giderek dünyanın en önemli çağdaş sanat merkezlerinden biri olma noktasına geldiğini, Bienal ve bu yıl 7’ncisi yapılan Contemporary Istanbul Çağdaş Sanat Fuarı’nın bu gelişmede önemli rol oynadığını belirtti. Güreli, şöyle devam etti:  “İstanbul’un Türkiye tarihinin hiçbir döneminde görmediği ilginç ve önemli sergiler son birkaç yılda gerçekleştirmiştir. İstanbul çağdaş sanattan sonra All Arts Istanbul fuarı ile kültürel, ekonomik ve turistik sınırlarını daha da geliştirecektir. Geleneksel sanatlara dönük çok yoğun ilgi, modernleşmenin aracı olan sanata yatırım ihtiyacı bugün söz konusu alanlarda bilinen isimlerin dışında da elle tutulur haldedir.”

All Arts Istanbul Genel Koordinatörü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman da şunları söyledi: “All Arts Istanbul, Türkiye’de üretilen ve evrensel düzeyde örneklere sahip olmakla birlikte müzayedeler ve bazı sınırlı ilişkiler dışında yeterli bir tanıtım ve pazarlama zemini bulamayan geleneksel sanat eserleri için platform yaratacak. Bugüne kadar ellerindeki birikimi sadece müzayedelerde değerlendiren koleksiyonerlere sahip oldukları değerli nesneleri fuarda sunmak, tanıtmak, gerektiğinde satmak imkânını kavuşturacak, mevcut koleksiyonların zenginleştirilmesi, dönüştürülmesi için fırsat yaratacak.”